Generalități – Șobolanul ca animal de companie

Un șobolan – animal de companie? O sa spuneți că așa ceva nu se poate! Ba da, chiar este posibil! Nu va gândiți la șobolani doar ca la niște animale dezgustătoare și purtătoare de boli. Șobolanii, domesticiți, deparazitați și crescuți în condiții igienice sunt animale curate și nu răspândesc boli. De asemenea, sunt animale de companie excelente atât pentru copii cat și pentru adulți.

Șobolanul este printre cele mai inteligente rozătoare și, cu puțină răbdare, timp și imaginație poate fi chiar dresat.

Locuința pe care am destinat-o șobolanului trebuie să fie rezistentă la mușcături și zgârieturi, pentru că șobolanul roade tot ce îi iese în cale și poate fi foarte tenace și încăpățânat odată ce și-a stabilit un scop-de exemplu, acela de a evada din cușcă-astfel, un acvariu ar fi cel mai indicat, deoarece nu are cum să roadă pereții din sticlă ai acestuia. Pentru „așternut” se poate folosi cu succes rumeguș mare, hârtie ruptă, mărunțită sau „franjuri”. Pentru a menține curățenia, așternutul din cușcă trebuie schimbat în fiecare săptămână, iar cușca se spală cu apă fierbinte și săpun sau detergent.

Apa trebuie schimbată zilnic, iar ca recipient este indicat să se folosească un recipient special prevăzut cu tub picurător (se găsește în pet-shopuri – sunt cele folosite și pentru hamsteri și purcei de guineea).

Ca hrană, se recomandă cantități mici de banane, salată, legume. Din când în când, pentru că nu este foarte pretențios și nici prea sensibil, poate fi hrănit cu paste, cereale și chiar floricele de porumb.

Și, pentru că îi place mișcarea și este absolut necesar să aibă tot timpul o ocupație, este indicat să aibă la dispoziție jucării de tot felul: roți mari în care să alerge și să le învârtă, mingiuțe după care să alerge șamd. Dacă ai timp și imaginație, poți confecționa jucăriile și în casă, din diverse cutii, resturi de lemn etc.

Și… încă ceva! Data viitoare când auzi pe cineva ponegrind șobolanii, adu-ți aminte de acest articol și spune-le și lor! Șobolanii chiar nu merită să aibă un asemenea prost renume-iar cei care îi cresc în casă, ca animale de companie, știu că avem dreptate.