Datorită înfloririi comerțului de animale de companie de după ’89 a apărut ca animal de companie specia nord-americană Trachemys scripta (mai ales cu s originară din bazinul râului Mississippi numită broască țestoasă cu tâmple roșii sau de Florida).
În ultimii ani subspecia a apărut și în natură prin „bunăvoința” a unor așa-ziși iubitori de animale care, încercând să scape de țestoasele nedorite, au ales pentru ele habitatele naturale din apropierea lor. Astfel conform datelor recente, în România s-au sesizat exemplare de Trachemys scripta elegans în habitate naturale sau seminaturale în județele Bacău, Bihor, Covasna, Mureș, Tulcea și Constanța. Specia apare în lacuri de agrement și în București. Și semnalările se tot înmulțesc pe zi ce trece. După estimările profesorului Dr. Ghira Ioan (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) 1 Trachemys revine la 1000-2000 locuitori în mediul urban, deci ar există un trafic de 5.000-10.000 de exemplare pe an. Dacă presupunem că numai 10% ajung la maturitate, putem deduce că în fiecare an 500-1000 de exemplare ajung în mediul natural.
Situația este asemănătoare și în alte țări. În unele țări problema este chiar mai arzătoare, fiindcă comerțul de animale de companie are un istoric mai lung decât în România și astfel numărul țestoaselor ajunse în natură este mult mai mare. Subspecia a fost semnalată deja din 14 țări europene. În parte arealul original a lui Trachemys scripta elegans se află în clima temperată, astfel ocuparea habitatelor din Europa este posibilă și în afară țărilor sudice. În prezent cunoaștem cazuri de eclozare reușită doar în Italia, Spania și Franța. În Franța este cunoscută eclozarea celor două sexe în împrejurări naturale. Eclozarea celor două sexe la țestoase este importantă și datorită faptului că sexul embrionilor este termodependent, la temperaturi mai mari apar femele, la mai mici masculi, astfel temperatura mediului face posibilă continuitatea populației în această zonă. Femelele au depus 2-15 ouă și fertilitatea medie a fost de 60%. În România avem date de depunerea pontei în condiții semi-naturale în județul Brașov. O femelă a depus ouă de două ori pe an! Unde specia nu se poate reproduce din cauză mediului potrivnic, acolo longevitatea ei aduce cu sine probleme, fiindcă în aceste locuri numărul crescând de țestoase eliberate va ajunge la o densitate considerabilă. În habitatul natural al subspeciei, ea poate atinge și o abundență de 100 exemplare pe hectar. Trachemys scripta elegans în habitatele din arealul originar apare cu mai multe specii de țestoase. În prezența speciei, abundența celorlalte specii scade. Acest rezultat dovedește superioritatea competițională a lui Trachemys. În Europa, Trachemys se află în competiție cu speciile indigene de țestoase de apă-pentru hrană, pentru locurile de depunere a pontelor și de însorire. În această competiție Trachemys este superior și din cauză că ajunge mai devreme la maturitatea sexuală, are fecunditate mai crescută și adulții ajung la mărimi mai mari. Prezența subspeciei cauzează greutate corporală scăzută și mortalitate crescută la țestoasele indigene. Însă specia reprezintă o problemă ecologică și la alte grupuri de vietăți. Țestoasa juvenilă este carnivoră, însă adulții ajung mai mult omnivori.
Cumpărătorii de Trachemys s. elegans de multe ori nu știu ce cumpără. De multe ori și informațiile vitale pentru supraviețuirea exemplarelor sunt generos „uitate” de vânzători. De exemplu, este important de știut că drăguța țestoasă ajunge la 25-30 (până la 45!) cm lungime (carapacea) și 1,5-2 kg greutate în numai câțiva ani și atunci va avea nevoie de un loc destul de mare și va trăi cu noi cam 20-25 de ani!
Din 2007 importul acestei (sub)specii este interzis fiindcă este considerată o specie invazivă și prezența ei în mediul natural reprezintă o amenințare ecologică pentru speciile indigene de plante și animale (252/2005 Order of the European Community). Dar s-a început comercializarea lui Trachemys scripta scripta, ca specie înlocuitoare, astfel problema exemplarelor eliberate în natură va persista.
Câteva grupuri herpetologice, dar nu numai (Grupul de Lucru pentru Protecția Amfibienilor și Reptilelor, din cadrul organizației Milvus din Târgu-Mureș, Societatea Herpetologica Română din Cluj-Napoca, Grupul RANĂ – filială Forumului Herpetologic Român din Tulcea, Clubul Herpetologic Moldavica din Iași și Societatea Ecologică AquaTerra – Filială Iași), precum și diferite persoane fizice au realizat o coaliție pentru prevenirea, rezolvarea sau ameliorarea problemei Trachemys-ului în România.
Grupurile sau persoanele fizice care sunt membrii ai acestei coaliții au ca scop:
1. informarea publicului larg despre problema Trachemys [cumpărătorii ar trebui să știe ce anume cumpără și de amenințarea ecologică ce o reprezintă exemplarele abandonate!]
2. realizarea unei rețele între organizațiile, instituțiile, asociațiile sau persoanele fizice care primesc exemplare de Trachemys de la deținători plictisiți sau capturați din habitate naturale și iubitorii de țestoase care vor să adopte aceste țestoase. Țestoasele sunt oferite gratis și, dacă deținătorii se vor plictisi de ele, le vor putea returna rețelei!
3. identificarea a noi locuri infestate de Trachemys și stoparea prin metodele decise pe această lista de discuții a acestei invazii pasive a țestoaselor, cauzată în primul rând de oameni!
Lista este deschisă oricărei persoane, care dorește să participe la această acțiune! Mai multe informații despre această activitate aflați de pe lista de discuții. Vă rugăm să transmiteți aceste informații persoanelor care ar fi interesate de ele! Coaliția Trachemys Adoptions-Romanian Coalition este deschisă către orice instituție, organizație, asociație, societate sau grup, care dorește să activeze împreună cu noi!
Dacă doriți să dați la adopție o țestoasă, trimiteți-ne datele următoare:
- proveniența,
- data procurării,
- vârstă*,
- lungimea carapacei,
- greutate* și
- o fotografie*
_____________________
(*-dacă este posibil)
Aceste date vor folosi persoanelor care vor dori adoptarea țestoaselor! Dacă doriți să adoptați o țestoasă, lăsați-vă o adresă unde să vă putem contacta.
Sos Tibor
Coaliția Trachemys Adoptions-Romanian Coalition