Gălbenușul de ou în dieta pisicii

Întrucât scopul său este acela de furniza viitorului pui toți nutrienții necesari creșterii, asigurându-i hrana pe toată durata „incubației”, gălbenușul de ou este printre cele mai complete și concentrate alimente, recomandate animalelor carnivore, deci și pisicilor.

Gălbenușul de ou de găină, cel mai ușor de procurat, conține toți acizii grași esențiali și aminoacizii necesari pentru o nutriție sănătoasă, pe lângă faptul că este bogat în vitamine și conține minerale. Când se simte nevoia adăugării unei completări în dieta pisicii, gălbenușul de ou de găină este întotdeauna o soluție sigură și al cărei gust este în general apreciat de pisici.

Gălbenușul de ou se poate administra fiert sau crud – dacă organismul pisicii nu manifestă semne de intoleranță (diaree sau scaune cu consistența scăzută față de normal) cea din urmă variantă este preferată, întrucât prin fierbere se pierde o mare parte dintre nutrienții conținuți de alimente. În cazul alimentelor neprelucrate termic toate substanțele nutritive se păstrează perfect.

Nu se recomandă albușul, mai ales cel crud, din mai multe motive:

  • albușul de ou conține un aminoacid care inhibă absorbția de biotină (Vitamina H);
  • albușul de ou nu conține decât o cantitate redusă de nutrienți (scopul albușului este acela al lichidului amniotic, nu „hrănește” puiul care ar urma să se nască din ou) și, prin urmare, nu este calitativ din punctul de vedere al conținutului de substanțe nutritive;
  • servit crud, poate genera probleme digestive (diaree).

Dacă totuși doriți să dați pisicii albuș de ou, este neapărat ca acesta să fie fiert. Nu dați pisicii resturi de omletă sau ouă-ochiuri, prăjeala nu este sănătoasă pentru ficat și în timp rezultatele neplăcute și greu sau imposibil de tratat nu vor întârzia să apară.

Leave a Reply