Domesticirea cailor – mai veche decât se credea

Caii au fost domesticiți cu mult înainte decât se credea, conform unei echipe de cercetători britanici. Oamenii de știință de la Universitatea Exeter, au descoperit dovezi care sugerează că animalele erau folosite de o populație din nordul Kazakhstan-ului, aproximativ acum 5500 de ani. Cu mult înainte de începuturile agriculturii, calul se afla în centrul dezvoltării culturii umane, însă nu a fost niciodată clar, unde și când, relația dintre om și aceste animale își are originile.

Până acum, cele mai vechi dovezi despre domesticirea cailor, erau niște bucăți de metal din hamurile cu care erau legate animalele, datând din epoca Bronzului. Echipa de cercetători britanici sugerează faptul că oamenii dintr-o comunitate din zona Kazakhstan-ului foloseau caii cu 1000 de ani mai devreme decât se credea. Pe lângă călărit, oamenii foloseau caii pentru mâncare și de asemenea beau laptele iepelor. Cercetările au găsit originea domesticirii cailor în cultura Butai, din zona Kazakhstan-ului de azi. Analizele fosilelor găsite în zona respectivă arată că rasele de cai erau aceleași ca și în era Bronzului. De asemenea, oasele au fost studiate pentru a se găsi urme, în zona gurii, ale rănilor provocate de hamurile folosite în acea perioadă. Au mai fost găsite și resturi de mâncare din carne de cal, păstrate în vase de lut, și chiar urme de lapte. Laptele de iapa este încă un aliment întâlnit în Kazakhstan, unde este, de obicei, fermentat într-o băutură alcoolică, numită koumiss.

Conducătorul echipei de cercetători, doctorul Alan Outram, a spus că domesticirea cailor a fost un punct de o importanță majoră în istoria civilizației umane. „Domesticirea cailor are implicații pentru cultura umană de pe întreg mapamondul. Acest pas a crescut abilitatea oamenilor de a călători și a schimbat evoluția războaielor. Dacă ducem momentul, în care au fost domesticiți caii, mai devreme cu 1000 de ani, atunci va trebui să regândim impactul avut asupra evoluției culturii umane de la acea vreme”, a mai declarat Alan Outram.

Unii oameni de știință asociază domesticirea cailor cu răspândirea unor meșteșuguri, precum cel al prelucrării bronzului în Eurasia, cu mii de ani în urmă. De asemenea, se crede că posibilitatea de a călători pe distanțe lungi într-un timp scurt, a favorizat expansiunea unor antice limbi Indo-Europene.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain / Niora