Degerăturile la pisici

În cazul în care avem o pisică obișnuită să iasă afară din casă și cum iernile sunt tot mai geroase, este necesarsa protejăm pisica împotriva degerăturilor; primul lucru pe care ar trebui să-l ținem minte este acela că dacă temperatura ne creează nouă un discomfort termic, cu siguranță îi va crea și pisicii.

Ce sunt degerăturile?

Pisicile în general nu sunt mari amatoare de plimbări în aer liber pe vreme rece; cu toate acestea, dacă se întâmplă să fie expuse o perioadă mai lungă frigului și intemperiilor, pot suferi degerături. Degerăturile se manifestă prin înghețul extremităților – urechi, labutze, coadă.

Cum reacționează corpul expus la temperaturi scăzute?

Blana pisicii are rol de menținere a temperaturii corpului la un nivel confortabil, dar nu pentru o perioadă îndelungată de timp; când temperatura corpului scade, apare un reflex involuntar creat de mușchi – tremuratul, el are rol în încălzirea corpului.

Când temperatura corpului scade foarte mult și viața pisicii este în pericol, se creează fenomenul de vasoconstrucție, adică corpul selectează zonele în care își concentrează căldura. Pentru a se menține în viață, organismul are nevoie în primul rând de buna funcționare a organelor interne: inima, plămâni, ficat, rinichi. Prin vasocontrucție, sângele este direcționat doar în aceste zone, iar circulația către extremități se încetinește până când temperatura corpului ajunge la normal.

În acest moment, dacă pisica nu primește primul ajutor, apar degerăturile, iar țesuturile atacate necrozează (mor) – degerăturile pot duce la pierderea părților afectate, care trebuie amputate în cazuri foarte grave.

Simptome

  • gheață pe corp
  • tremurat
  • țesuturi de culoare roșie alternate cu țesuturi „învinețite” (vasoconstructie), țesuturi necrozate, de culoare neagră (țesutul este deja mort).

Primul ajutor

  • încălziți părțile afectate cât mai repede posibil
  • dacă doar picioarele sau labutzele sunt înghețate le puteți încălzi rapid într-un vas cu apă, apa fiind întâi la temperatura camerei, apoi călduță, crescând treptat temperatura apei utilizate până la 30-35 de grade.
  • NU frecați și NU masați zonele afectate!
  • NU aplicați zăpadă sau gheață

Când țesuturile încep să se încălzească pot apărea dureri greu de suportat – din această cauză, încercând să se lingă pentru a scăpa de durere sau chiar mușcându-și zonele afectate, pisoiul s-ar putea să se rănească singur; pentru a preveni asemenea manisfestari, înfășurați-l bine într-o pătură și, până când ajungeți cu el la medicul veterinar, țineți-l sub supraveghere, astfel încât să nu se poată răni.

Vizita la medicul veterinar este absolut necesară și în nici un caz nu o veți neglija-numai acesta poate evalua corect situația și poate să vă sfătuiască ce să faceți în continuare; tot el poate determina dacă există leziuni profunde sau țesuturi în pericol de necroză și poate lua decizia corectă de tratament.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM
Foto: Public Domain

Leave a Reply