Pisicile și afecțiunile inimii

Cele mai întâlnite afecțiuni cardiace la pisici sunt problemele legate de mușchiul inimii (cardiomiopatie: cardio= inimă, mio=mușchi, patie=boală).

Cel mai des se întâlnesc trei forme ale bolii:

Caridomiopatie dilatată – DCM

Se manifestă prin lărgirea camerelor din care este formată inimă și se datorează unei stări de slăbiciune prelungită a organismului. După ce taurina a fost introdusă de majoritatea firmelor producătoare de mâncare pentru pisici în alimentație, acest tip de boală apare tot mai rar.

Cardiomiopatia restrictivă – RCM

Apare la pisicile bătrâne și se manifestă prin greutate în respirație și oboseală din cauză că inima nu mai are putere să pompeze sângele, pe care îl acumulează, ducând la mărirea atriului.

Cardiomiopatia hipertrofică – HCM

Cea mai întâlnită boală de inimă la pisici, se datorează îngroșării excesive a peretelui din partea stângă a inimii, în consecință se reduce capacitatea ventriculului de a acumula sânge care în schimb se acumulează în atriu și duce la o proastă circulație a sângelui în organism, fiind afectați și plămânii în care, tot din acest motiv, se acumulează apă, apărând edemul pulmonar. O altă problemă care poate apărea este formarea de cheaguri de sânge care blochează parțial sau total circulația sangvină și pot cauza paralizie parțială sau totală.

Simptomele HCM se observă mai ales la masculii maturi, în jurul vârstei de 5-6 ani; au fost înregistrate și cazuri de pisoi de 8 luni suferind de HCM dar și cazuri de motani de 16 ani.

Simptomele sunt variate, de la cazuri în care sunt aproape imperceptibile, până la cazuri în care pisoiul moare brusc. Ele pot deveni perceptibile în cazul în care pisica este supusă factorilor de stres, atunci pulsul se accelerează și inima are mai puțin timp să pompeze și să acumuleze sângele. Ca în orice afecțiune cardiacă depistarea la timp a bolii este cheia către un tratament eficient care să ducă la rezolvarea afecțiunii.

Dacă pisoiul prezintă următoarele simptome, este cazul să-l duceți la un control amănunțit:

  • apetit scăzut;
  • stare generală proastă;
  • energie scăzută;
  • respirație dificilă;
  • se îneacă des;
  • pierde în greutate.

Deoarece simptomele nu apar în general în fazele incipiente ale bolii, este bine să mergeți cu pisicul periodic la control, medicul veterinar poate stabili cu certitudine dacă există sau nu pericolul ca pisoiul să sufere de afecțiuni cardiace printr-un control de rutină.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM

Leave a Reply