De câte feluri sunt bolile canine?

Bolile prietenilor noștri canini sunt, din nefericire, destul de multe.

Vestea bună este că sunt cunoscute și majoritatea pot fi depistate la timp și tratate. Totul depinde de tine-trebuie să îți cunoști prietenul și să îți dai seama imediat când ceva este în neregulă.

Pentru a te ajuta, îți oferim în continuare o vedere de ansamblu a celor mai des întâlnite probleme de sănătate ale prietenilor noștri; acestea pot fi parazitologice, bacteriene, virale, nutriționale sau… urgențe.

Bolile cauzate de paraziți

Fie că animăluțul are paraziți interni sau externi, manifestările sunt foarte neplăcute atât pentru stăpân cât și pentru câine, iar dacă măsurile necesare nu sunt luate în timp util pot duce la complicații serioase, greu de tratat. Astfel, vă recomandăm să apelați la medic de la primele simptome!

Un câine care are paraziți externi (purici, căpușe) este în general infestat și de paraziți interni (tenii, limbrici, giardia), deoarece primii sunt purtătorii larvelor celor din urmă, pe care le introduc în circuitul sanguin al câinelui prin înțepături.

Pe lângă acest fapt, înțepăturile paraziților externi dau reacții alergice care pot duce la apariția unor boli de piele-netratate, acestea pot deveni cronice.

Bolile cauzate de bacterii

Foarte periculoase, mortale în lipsa unui tratament adecvat și administrat la timp, bolile bacteriene se transmit și la om. Manifestările sunt variate, dar specifice.

Cele mai frecvente boli cauzate de bacterii sunt: bruceloza (care este o boală transmisibilă și pe cale sexuală!), tuberculoza, tetanosul și leptospiroza (care poate fi prevenită prin vaccinare.)

Boli cauzate de viruși

Acestea sunt cele mai cunoscute și periculoase boli canine, pentru care există vaccinuri specifice administrate încă din primele luni de viață, iar unele necesită revaccinare anuală.

Revaccinarea anuală contra turbării (rabiei) este obligatorie la noi în țară. Turbarea este singura, dintre bolile canine virale, care se transmite la om.

Boli de nutriție

Bolile de nutriție sunt extrem de frecvente, mai ales în cazul animalelor hrănite cu mâncare gătită sau cu resturi de la masa stăpânului.

Resturile alimentare pot fi indigeste sau foarte periculoase pentru câine-chiar dacă nouă (și lui!) ne plac alimentele respective. Ceapa, de exemplu, este toxică pentru câine. La fel și ciocolata.

Mâncarea gătită special pentru prietenul nostru canin trebuie să fie foarte bine echilibrată din punct de vedere nutritiv și trebuie să ținem cont de faptul că nevoile câinelui sunt altele decât nevoile noastre.

Nu uita! Obiceiurile alimentare ale câinelui sunt responsabilitatea stăpânului.

Accidente, urgențe

Cele mai frecvente (și mai grave) accidente sunt cele de stradă, intoxicațiile cu diverse substanțe, torsiunile gastrice, avulsiile de glob ocular.

Accidentele se întâmplă când nu ne așteptăm – este adevărat – dar majoritatea pot fi prevenite prin luarea măsurilor de siguranță adecvate.

Dacă totuși se întâmplă așa ceva – fiecare secundă contează – trebuie să ai la îndemână telefonul unui medic de încredere și să știi exact unde să mergi, indiferent dacă este miezul nopții sau sfârșit de săptămână.