Din ce cauză are câinele gaze?

Dincolo de faptul că mulți posesori de câine dau vina pe bietul patruped pentru gazele proprii, sunt frecvente situațiile în care câinele chiar împrăștie în atmosferă, cu zgomot sau fără, niște mirosuri teribile.

Gazele la un câine sănătos

Gazele sunt ceva destul de normal la un câine sănătos, dar dacă frecvența emisiilor este mai mare decât de obicei și mirosul acestora este mult mai deranjant sau mai diferit decât de obicei, orice stăpân responsabil va începe să se întrebe care este cauza și ce poate face pentru a ameliora situația.

În principiu, cauzele pot fi îndepărtate cu ușurință dacă nu sunt legate de o maladie digestivă mai serioasă sau de paraziți intestinali; un câine de altfel sănătos, vioi, cu blana lucioasă și cu apetit bun, dar care umple camera stăpânului de mirosuri dezagreabile poate datora situația hranei pe care o primește. În astfel de cazuri, simpla schimbare a mărcii sau sortimentului de mâncare primită poate rezolva problema. În cazul în care frecvența crescută a gazelor a apărut din senin, fără vreo schimbare de dietă, este posibil ca producătorul să fi schimbat ceva în compoziția sortimentului respectiv. Ceea ce nu înseamnă neapărat că mâncarea respectivă nu mai este adecvată câinelui dumneavoastră, ci că, pentru a scăpa de gaze, ar fi indicat să căutați alt tip de mâncare.

Gazele după tratamente medicamentoase

Gazele pot apărea cu frecvență crescută și miros mai pătrunzător și în cazul în care câinele a fost bolnav și a primit medicamente care ar fi putut să-i afecteze flora bacteriană normală din tractul digestiv (de exemplu, antibiotice), caz în care poate primi un supliment alimentar probiotic sau chiar iaurt viu (iaurt cu culturi probiotice vii, de exemplu Lactobacillus Acidophillus-L. Acidophillus, Lactobacillus Delbrueckii subsp. Bulgaricus-L. Bulgaricus, Bifidobacteruim animalis subsp lactis-B. Lactis etc.). Suplimentarea alimentației cu probiotice pentru o perioadă poate restabili echilibrul florei intestinale normale, iar emisiile de gaze se pot astfel reduce semnificativ, până la nivelul normal (anterior administrării de medicamente)

Gazele datorate alergiilor alimentare-un prim simptom

Un alt factor care poate cauza creșterea frecvenței gazelor și schimbarea mirosului acestora este o posibilă alergie alimentară pe care o poate avea câinele. În cazul alergiilor alimentare una dintre manifestări, pe lângă cea vizibilă, cutanată (căderea părului, uscarea pielii, descuamații etc), este digestia proastă a alimentului care cauzează alergia. În general, în cazul în care câinele are o alergie la un aliment, în afară de manifestările cutanate, care nu apar întotdeauna sau apar numai după o expunere mai îndelungată la alergen, pot apărea și alte manifestări digestive în afară de gaze: constipație, diaree, indigestie, dureri de stomac, crampe abdominale etc.

Gazele pot constitui astfel un prim simptom al unei alergii alimentare; dacă odată cu creșterea frecvenței gazelor, blana își pierde strălucirea și se matuieste, firele de păr cad, pielea este iritată și câinele se scărpină adesea, situația este bine să nu fie neglijată și este necesar să mergeți la veterinar pentru ca acesta să vă poată da un diagnostic sigur și corect și să vă ajute să aflați cauza alergiei. În cazul în care câinele are doar gaze, nu și manifestări cutanate, puteți examina mai atent ceea ce primește de mâncare, incluzând în analiză și gustările. De exemplu, degeaba hrana de bază a câinelui este o mâncare uscată de calitate dacă între mese primește câte o bucățică de salam sau cârnat!

Gazele datorate unor maladii digestive

Câinii vârstnici, câinii hrăniți cu mâncare de calitate proastă sau gătită în casă fără cunoștințe solide de nutriție canină, precum și câinii care și-au trăit o parte din viață pe stradă înainte de a avea un stăpân responsabil care să le ofere hrană de calitate pot dezvolta, în timp, diverse maladii digestive. La acești câini, obligați pentru o perioadă mai îndelungată să consume hrană săracă în nutrienți, bogată în alergeni, toxine sau iritanți sau, în cazul câinilor salvați de pe stradă, chiar alterată, sunt de obicei afectate ficatul, bila, stomacul și chiar intestinele. Acești câini nu vor putea digera corect și complet hrana obișnuită, pentru ei fiind necesară o formulă alimentară delicată, care să nu suprasolicite organul afectat și care să asigure, în același timp, o nutriție corectă.

Dacă hrana, chiar și de calitate bună, suprasolicită organul afectat, câinele va avea o serie de neplăceri la nivelul aparatului digestiv, printre care și flatulență exagerată. În cazul în care câinele dumneavoastră ar putea face parte dintre câinii cu maladii digestive, este cel mai indicat să vă adresați medicului veterinar, care fie vă va recomanda o marcă și un sortiment anume de mâncare uscată specială (din gamele „Diet”), fie vă va învață cum și din ce ingrediente să-i preparați în casă o hrană dietetică adecvată.

Oricare ar fi situația, flatulența exagerată la câine nu trebuie neglijată, nu atât pentru disconfortul olfactiv pe care îl provoacă stăpânului și eventual musafirilor, cât pentru sănătatea și bunăstarea câinelui. Dacă aveți dubii cu privire la cauza gazelor câinelui dumneavoastră sau dacă starea lui generală este diferită față de cea obișnuită, faceți-vă timp pentru o vizită la medicul veterinar.

Articol scris de: A.S.
Foto: jade