Curățenia cuștii iepurelui de casă

Ca și pisicile, iepurii se spală singuri. Acest lucru nu este însă suficient pentru ca iepurele să fie curat și sănătos – spațiul din jurul lui trebuie să fie și el curat și igienizat.

Pentru a avea un iepure sănătos și vioi aveți grijă să-i curățați corect cușca și aveți grijă și ce fel de cușcă cumpărați; este de preferat să aveți o cușcă din metal decât una din lemn. Cuștile din metal se curăță și se dezinfectează mult mai ușor decât cele din lemn și nici nu pot fi roase sau zgâriate de iepure, care se poate răni cu așchiile ce sar din lemn. De asemenea lemnul absoarbe apa și urina provocând, pe lângă un miros greu de suportat, și un focar de infecție.

Curățenia cuștii este o activitate destul de migăloasă care cere timp. Indiferent dacă achiziționați din comerț sau construiți singuri cușca iepurelui, partea de jos – podeaua – ar trebui să fie prevăzută cu o tăviță detașabila – care se poate trage de sub cușcă fără a o ridica pe aceasta din urmă. Este mult mai comod de curățat astfel cușca și nici iepurele nu poată să iasă din cușcă în timp ce-i faceți curățenie.

Culcușul îl puteți face dintr-o bucățică de mochetă sau din prosoape, aceasta în cazul în care nu le mănâncă sau nu este interesat să le roadă. Minim o dată pe săptămână spălați carpeta sau prosoapele, se murdăresc foarte repede.

Dacă spălați cușca cu un detergent nu uitați să o limpeziți foarte, foarte bine. Iepurii sunt sensibili și se pot intoxica foarte repede.

Pentru că preferă mâncarea solidă nu veți avea foarte multă bătaie de cap cu resturile de mâncare, nu le lăsați mai mult de 24 de ore în cușcă – varza, morcovii și în general mâncarea pe care iepurii o consumă se alterează repede.

După ce-i curățați cușca nu uitați și de blana lui, așa cum am mai spus iepurele se spală singur, dar de periat nu poate să se perie singur. O dată pe săptămână rezervați-vă 15-20 de minute pentru a-l peria-pe lângă faptul că este o activitate plăcută atât pentru dumneavoastră cât și pentru iepure, odată obișnuit cu această operațiune, blana lui va rămâne la fel de pufoasă și lucioasă ca în prima zi când l-ați adus acasă.

Andreea P.
JuniorEditor
Animalutze.COM