Controlul general al iepurelui

Ca și pisica, iepurele se curăță și se spală singur, acest lucru nu este însă suficient pentru a avea un iepure sănătos și frumos; chiar dacă nu sunteți medici veterinari, un control periodic de rutină îi puteți face acasă urmând câțiva păși simpli.

O sesiune completă de îngrijire trebuie să cuprindă următoarele:

1. Curățarea cuștii – despre curățarea cuștii am mai vorbit și în articolele anterioare, nu uitați de ea sub nici o formă. Oricât de curat este iepurele, dacă spațiul în care își desfășoară activitățile nu este la fel de curat pericolele de îmbolnăvire sunt mari.

2. Curățenia blănii – cel puțin o dată pe săptămână acordați 20-30 de minute din timpul dumeavoastră curățeniei și periajului blănii, pentru iepurii cu părul lung – Angora – operațiunea se efectuează de 2 ori pe săptămână. Dacă această operațiune nu are loc, există posibilitatea ca iepurele să înghită ghemotoace de păr pe care nu le poate regurgita și, din această cauză, un blocaj intestinal este iminent. De asemenea, dacă părul lung nu este îngrijit mai mult timp, în blană se pot forma ghemotoace de păr sub care pielea nu respiră, se irită și se păstrează umedă, devenind astfel un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

3. Tăierea unghiilor – o dată la 10-14 zile verificați cât de lungi sunt unghiile iepurelui, ritmul lor de creștere este foarte rapid; dacă în cea mai mare parte a timpului animalul stă în casă, atunci trebuie să îi tăiați unghiile aproximativ la 2 săptămâni. Dacă îl țineți în curte, atunci unghiile sale se tocesc natural și tăierea se va face mai rar.

4. Ochii și urechile – dacă ochii sunt în permanență umezi în jurul pleoapelor sau prezintă secreții este necesar consultul unui medic veterinar și prescrierea unui tratament, întrucât poate fi vorba de o conjunctivită sau de o altă infecție. Urechile trebuie să fie și ele curate și uscate – folosiți o bucată de material textil moale și uscat pentru a-i curăța urechile periodic.

5. Dinții – dinții iepurelui cresc continuu pe toată perioadă vieții; având în vedere că este un animal rozător este normal ca ei să se tocească natural, nu ocoliți hrana “tare” (semințe, morcovi) și nu uitați de bucățile de lemn din cușca sa (atenție însă, să nu fie din lemn de cireș sau rășinoase!), acestea îl ajută să-și mențină dinții în limite normale. Dacă dinții sunt prea lungi, ei pot fi tăiați de medic, dacă tocirea lor nu se produce nici în mod natural nici în mod artificial, iepurele nu va mai putea să mănânce – cazurile grave de malnutriție și dezhidratarea pot fi fatale.

6. Baia – nu confundați iepurele cu câinele și nu-i faceți o baie generală-nici nu-i place și, în același timp, este bine de știut că un iepure se va usca mult mai greu decât un câine. Spălați cu un burete doar zonele murdare, uscați iepurele cu uscătorul de păr cu aer călduț nu fierbinte, apoi puneți-l într-un loc călduros. Nu spălați niciodată un iepure bolnav sau care a fost recent bolnav, un iepure care a avut sau are o infecție, întrebați mai întâi medicul la cât timp după ce s-a vindecat îi puteți face baie.

7. Deparazitarea – țineți paraziții cât mai departe de iepure prin toate mijloacele posibile. Iepurii sunt animale pe cât de drăguțe pe atât de sensibile și aproape orice boală sau infecție le poate fi fatală; cu toate acestea, cu puțină răbdare și o igienă corespunzătoare nu veți avea parte de aceste neplăceri.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM