Coprofagia la câine

Puii și câinii tineri, aflați în creștere, au nevoie de produse care să le ofere mai multă energie și s-a demonstrat că pot obține substanțe nutritive adiționale prin îngurgitarea propriilor fecale sau ale altor câini, în această fază a procesului de dezvoltare. După ce procesul de creștere a încetat și în momentul în care hrana administrată de către stăpân îi oferă substanțele nutritive necesare, acest obicei neplăcut ar trebui să înceteze însă există câini, mai ales cei din rase „lacome” (cum sunt Labradorii) care continuă cu acest obicei.

Dacă aveți un câine care își mănâncă propriile excremente nu înseamnă neapărat că este bolnav sau hrănit într-un mod neadecvat care nu-i oferă necesarul nutritiv. Cu toate că nu este un obicei plăcut s-a demonstrat că animalul nu are de suferit atunci când își mănâncă propriile excremente și nici stăpânii lor nu se pot infesta cu diferiți paraziți pentru că aceștia trebuie să depună mai întâi ouă ca să poată fi transmiși de la animal la om, ori depunerea ouălelor înseamnă că parazitul să fi avut o perioadă de cel puțin trei săptămâni din momentul în care câinele a eliminat fecalele până în momentul în care intră în contact cu corpul uman.

Cum dezobișnuim totuși câinele de acest obicei neplăcut?

În general câinii care recurg la astfel de manifestări sunt, așa cum am mai spus, câini lacomi, care ar mânca foarte mult, așa că, primul pas este să-i multiplicați numărul de mese zilnice, dar fără a-i mari cantitatea de mâncare, pentru a nu duce în timp la un dezechilibru al greutății. Un stomac plin dă senzația de sațietate indiferent că mâncarea a fost într-adevăr consistentă sau nu, cel mai indicat este să adăugați în dieta câinelui produse care conțin fibre, acestea dau cel mai repede senzația de sațietate. Alimentele care conțin multe fibre sunt morcovii (atenție, deși varza este bogată în fibre, este total contraindicată în alimentația !) adoptați o mâncare din comerț care un aport ridicat de fibre.

Puteți de asemenea să vă dresați câinele, sau mai bine zis să-l păcăliți; în fiecare zi când îl scoatei afară, imediat după ce își face nevoile, chemați-l la dumneavoastră și dați-i ceva ce-i place (un biscuite), apoi adunați resturile într-o pungă specială și aruncați-le, astfel se va obișnui să își facă nevoile numai în prezența dumneavoastră, știind că urmează să primească ceva bun.

Asigurați-vă că există destulă activitate în viața câinelui, că are la dispoziție destule jucării sau alte obiecte cu care să-i ocupe timpul atunci când nu sunteți cu el ; s-a remarcat că există o posibilitate mai mare, în cazul câinilor care nu au activitate fizică și care stau mai mult singuri, să devină coprofagi, decât în cazul câinilor activi.

Există de asemenea în comerț o serie de preparate care conțin diverse substanțe ce acționează asupra conținutului excrementelor și fac ca gustul și mirosul acestora să le provoace câinilor repulsie.

Dacă nici una din metode nu dă roade atunci se ajunge la pedeapsă, cu toate că nu este cel mai plăcut lucru nici pentru animal, nici pentru stăpân.

Pentru a evita însă toate aceste proceduri mai mult sau mai puțin plăcute cel mai indicat este să vă învățați câinele de mic să nu aibă acest obicei, chiar dacă nu reprezintă nici un pericol și este considerat un comportament normal pentru pui. Dacă dieta conține toate elementele necesare unei bune creșteri și mâncarea este administrată în cantități suficiente și la intervalle de timp regulate, atunci această problemă neplăcută poate fi cu ușurință evitată.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM

Leave a Reply