Câinele și stresul mutării într-o nouă locuință

Oricine și-a schimbat locuința măcar o dată știe câtă alergătură și stres implică această operațiune-nici animalele nu rămân pasive la o schimbare a locului în care sunt obișnuite să trăiască. Dacă pentru oameni schimbarea se produce treptat și acomodarea se face în mod conștient pentru animale o astfel de schimbare nu are „preaviz”, pur și simplu animalul ajunge într-o altă locație atunci când stăpânii se mută. Pentru a evita neplăcerile și stresul, câinele trebuie să se acomodeze repede și într-un mod cât mai natural cu nouă locuință.

Ideal este că în noua locuință să existe obiecte de mobilă și de decor care să-i aducă aminte de cea veche; lucrurile familiare îl vor ajuta să treacă mai repede peste momentul de stres al schimbării. Chiar dacă unele lucruri, în special lucrurile lui, vi se par vechi și vreți să le înlocuiți, nu recurgeți la acest procedeu decât după o perioadă de timp de la mutare, păstrați vasele din care mănâncă, jucăriile, pătura preferată sau coșul în care doarme încă o perioadă, până se acomodează în noua casă.

În timpul curățeniei dinaintea mutării nu aduceți câinele în casă, va fi destul de debusolat de schimbare și va cerceta toate locurile noi așa că va trebui să stați o bună parte din timp cu ochii pe el; într-o casă în care tocmai se mută o persoană există multe lucruri sau substanțe periculoase: dezinfectanți, insecticide, prize neizolate etc.

Dacă locuința se află în alt oraș sau într-o zonă îndepărtată față de cea din care tocmai vă mutați, nu uitați de medicul veterinar, înainte de a vă muta căutați un cabinet veterinar în zonă, este bine să știți care este cel mai apropiat medic înainte să aveți cu adevărat nevoie de el.

Nu duceți câinele în noua locuință până în momentul în care toate lucrurile sunt aranjate, gălăgia și agitația specifice mutării îl sperie și stresează, climatul în care va locui trebuie să fie la fel de cald și prietenos ca cel în care este obișnuit și dumneavoastră trebuie să aveți timp liber de petrecut cu el, ori, în momentul în care acțiunea de mutare este în plină desfășurare cu siguranță timpul acordat câinelui este mult redus. Așteptați până toate lucrurile sunt puse în ordine și abia apoi aduceți câinele în casă.

Într-o locuință nouă este normal ca el să cerceteze toate colțurile și cotloanele casei; nu-l împiedicați dar aveți grijă la obiectele periculoase.

Chiar dacă este obișnuit să meargă la plimbare fără lesă, nu-l lăsați în primele luni liber, până se obișnuiește cu împrejurimile, parcul și cu noii „prieteni”.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM

Leave a Reply