Comportamentul gerbilului

Mulți deținători ai acestui animal rămân uimiți când numai după o zi găsesc cușca sau jucăriile din cușcă roase. Se pare că gerbilul nu poate trăi fără să roadă ceva zilnic, așa că aveți grijă să-i lăsați tot timpul la îndemână diverse lucruri pe care să le poată roade; bucățile de lemn sunt foarte bune și nici nu sunt costisitoare-este de preferat să roadă aceste bucățele de lemn decât să achiziționați sau să cumpărați câte o cușcă o dată la câteva zile.

Pentru a evita schimbarea cuștii des mai bine optați pentru una din metal, ca cele pentru iepuri, sau pentru un acvariu. Gerbilul roade în primul rând pentru că este un instinct înnăscut și în al doilea rând este o modalitate de a atrage atenția stăpânului. Dacă îl lăsați prea mult timp singur în cușcă și nu vă jucați cu el și, mai ales dacă cușca este mică, din plictiseală și din dorința de a i se acorda atenție va roade tot ce se poate roade în jurul sau. Este felul sau de a spune: “Lasă-mă afară din cușcă!”, “Mă plictisesc singur!” sau chiar “Mi-e foame!”. Pentru a vă face atent că îi este sete gerbilul linge gratiile cuștii sau sticla acvariului.

O altă “placere” a gerbilului este să sape; nu va impacientați dacă găsiți rumegușul care ar trebui să stea în cușcă în cu totul altă parte – adică, pe lângă cușcă. Din studiile efectuate asupra acestui mic rozător, se pare că acest comportament îl dezvoltă încă de mici și, odată obișnuit așa, gerbilul nu mai poate fi dezvățat – chiar dacă îl țineți într-un acvariu și scoateți tot rumegușul, el tot va încerca să sape și va zgâria sticlă. Locurile cele mai preferate sunt colțurile cuștii sau acvariului.

Gerbilul este mare amator de băi de nisip așadar, atât pentru a-i face o mare plăcere cât și pentru a-i ocupa timpul “liber”, în locul în care își petrece cea mai mare parte a timpului amenajați o porțiune cu nisip – dar numai nisip foarte fin – gerbilul este pretențios în ceea ce privește nisipul. Băile de nisip îl ajută să-și curețe blana, păstrând-o astfel curată și strălucitoare și, conform specialiștilor, băile de nisip reprezintă și un mod de reglare a temperaturii corpului.

Pentru că sunt animale foarte sociabile este indicat să creșteți gerbilul în perechi, singuri se plictisesc. Dacă studiați felul în care dorm veți observa că nu le place să doarmă singuri, oricât de mare este cușca ei dorm unul lipit de celălalt; cu cât sunt mai mulți, cu atât “cuibul” este mai mare.

Ca părinte, gerbilul este foarte atent cu puii; femela își face singură cuib, unde își ține toți puii aproape și, în cazul în care unul din ei pleacă din cuib și nu mai găsește drumul înapoi, mama îl aduce în cuib în gură – exact așa cum fac câinii și pisicile. Din studiile realizate s-a demonstrat că puii pierduți își cheamă mama cu ajutorul unor piuituri foarte ascuțite și ultrasunete. Dacă femela consideră că locul în care sunt puii nu mai este sigur, ea va construi un alt cuib și îi va muta pe rând pe toți.

Andreea P.
JuniorEditor
Animalutze.COM