Dacă ați achiziționat de curând un purcel de guineea sau intenționați să achiziționați unul, este bine să îi pregătiți o locuință adecvată. De asemenea, puteți face îmbunătățiri cuștii pe care ați pregătit-o deja, pentru ca purcelul de guineea să se simtă cât mai bine acolo.
Există în comerț cuști din plastic, dar nu se recomandă, deoarece se murdăresc ușor și se zgârie, iar spațiile fine din zgârieturi nu se pot spăla și igieniza corespunzător, plus că devin opace în timp.
Cel mai bine este să alegeți o cușcă gen acvariu, din sticlă, pe fundul căreia să așezați un strat de aproximativ 2-3 centimetri de rumeguș; atenție, verificați ca rumegușul să nu fie din material lemnos provenit de la conifere, deoarece rășinile sunt toxice pentru purcelul de guineea. Pentru a curăța cușca mai ușor atunci când este necesară schimbarea rumegușului, puteți pune pe fundul acesteia un strat de hârtie brută (din cea maro sau crem, care se folosește pentru pungile de hârtie). Nu utilizați grătare de metal gen plasă, pentru că purceii de guineea au piciorușele foarte sensibile, se mișcă repede și se pot răni în ochiurile plasei. Nu utilizați ziare sau alte hârtii imprimate, deoarece purceii de guineea au tendința să roadă hârtia și cernelurile de tipar pot fi toxice.
Cușca este bine să fie cât mai mare; dacă nu aveți suficent spațiu și aveți un singur purcel de guineea, alegeți totuși o cușcă a cărei lungime să fie de cel puțin 60 de centimetri și lățime de cel puțin 40 de centimetri.
Dacă aveți mai mulți purcei de guineea, este recomandat să măriți spațiul cu 20 de centimetri pătrați pentru fiecare purcel în plus.
Purceilor de guineea le place să aibă și un adăpost. Așadar, le puteți cumpără din pet-shop-uri „căsuțe” speciale sau le puteți amenaja o căsuță din lemn-atenție, interdicția utilizării lemnului de conifere este valabilă și aici! Dacă nu sunteți siguri că lemnul folosit este non-toxic pentru purcel, este preferabil să-i cumpărați un adăpost din plastic.
Recipientul pentru apă este foarte important – nu utilizați boluri, deoarece purcelul le poate răsturna și astfel se udă rumegușul, care trebuie apoi schimbat, ca să nu emane mirosuri neplăcute și să nu se transforme într-un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Este indicat să folosiți un recipient de apă special, cu picurător, care se agăță de unul dintre pereții cuștii și din care purcelul poate bea apă proaspătă oricând simte nevoia.
Pentru hrană se poate folosi un bol sau o farfurioară, în care se vor așeza legumele și semințele destinate întregii zile-hrana se poate lăsa în cușcă fără să fie așezată într-un bol, dar este mai ușor de adunat la sfârșitul zilei, când legumele neconsumate sunt veștede și nu se recomandă să rămână în cușcă, ci să se înlocuiască cu legume proaspete.