Cauzele orbirii la câine – sumar

„Care sunt cauzele orbirii la câine? ce tratamete sunt recomandate împotriva orbirii la câine? „

______________________

Cauzele orbirii la câine sunt nenumărate. Subiectul în sine nu poate însă fi dezvoltat într-un simplu mesaj sau în cîteva paragrafe. Orbirea este un subiect de carte care chiar și așa nu poate fi epuizat prea ușor.

Am să încerc însă să enumăr pe scurt principalele cauze care duc la orbire cel mai des intilnite în practica veterinară de zi cu zi.

  • Cea mai frecventă este cataracta, tradusă prin opacifierea corneei datorată de multe ori vîrstei înaintate dar și diverselor traumatisme.
  • Retinopatia diabetică și ea destul de des întîlnită, care apare în cortegiul sindroamelor aferente diabetului, acesta fiind din ce în ce mai frecvent la câine.
  • Glaucomul, care și el începe să își facă loc în cazuistica de zi cu zi a unui cabinet veterinar, tradus prin creșterea presiunii intraoculare cu simptomatologii și forme diverse, însă extrem de periculos dacă nu este diagnosticat din timp.
  • Keratite, keratoconjunctivitele netratate corect sau tratate cu întârziere pot duce și ele la orbire în timp.
  • Diverse forme de cancere, din care cea mai frecventă este melanomul malign, afectează în egală măsură această specie.
  • Boli genetice cum sunt atrofia progresivă a retinei, venite relativ de curînd și la noi în țara prin diverse importuri de câini purtători de așa ceva și prin nepriceperea crescătorilor de a discerne sănătatea împerecherilor.
  • Nu mai vorbim de divese traumatisme accidentale sau simple conjunctivite netratate care pot duce și ele în timp la orbire.

Repet, este un subiect extrem de generos, care de regulă face obiectul unor tomuri cu număr mare de pagini și care, din nefericire, nu poate fi tratat doar în cîteva praragrafe.

Dr. Mihai Burcescu
Clinica Veterinara Trivetorex
B-dul Ferdinand I, nr 88, sect. 2, București

Leave a Reply