Alegerea unui cal

În cazul în care v-ați decis să vă cumpărați un cal trebuie să fiți conștienți de responsabilitățile pe care implică deținerea unei cabaline. Caii au nevoie de îngrijire șapte zile din șapte. Trebuie să fiți sinceri cu dumneavoastră în privința timpului și banilor pe care sunteți dispuși să îi investiți în calul pe care urmează să-l cumpărați. Chiar dacă iubiți caii trebuie să vă hotărâți dacă preferați să plătiți o sumă periodică pentru câteva ore de călărie la un hipodrom sau dacă vă angajați în creșterea unei cabaline.

Primul lucru la care trebuie să vă gândiți este vârsta calului pe care urmează să-l achiziționați. Ați putea fi tentați să cumpărați un cal tânăr pentru că simțiți că veți realiza o legătură specială cu el de-a lungul anilor și copiii dumneavoastră se vor înțelege foarte bine cu un mânz. Însă această alegere nu este deloc una bună. Chiar și un cal de 18-20 de ani poate trăi încă cel puțin cinci ani alături de dumneavoastră. Cea mai bună opțiune este cea de care vă puteți bucura acum. De-a lungul timpului prioritățile dumneavoastră se pot schimba, iar calul poate avea de suferit din această cauză.

Caii tineri sunt greu de stăpânit pentru că nu au fost dresați și nu au experiență. Reacțiile acestora nu sunt la fel de previzibile ca în cazul cailor bătrâni. Mânjii au nevoie de călăreți care să îi poată trata cu fermitate pentru a preîntâmpina problemele de comportament. Pe de altă parte, caii bătrâni pot avea probleme fizice și vor avea nevoie de o îngrijire specială. Cea mai bună variantă ar fi să fiți însoțiți de un doctor veterinar atunci când vă hotărâți la un cal anume. Câtă vreme știți că animalul va trăi în condiții normale și tratamentul eventualelor probleme de sănătate nu afectează serios bugetul, puteți cumpăra fără probleme un cal matur.

În timp ce unele rase sunt mai indicate celor care își cumpără primul cal, întotdeauna există excepții de la regulă. Datorită temperamentului echilibrat, caii din rasa Quarter sunt considerați foarte buni pentru cei care nu au mai avut un cal. Arabii Pur-Sânge sunt, de obicei, destul de energetici dar pot fi și cuminți și ușor de stăpânit. Mulți experți recomandă, pentru cineva care nu are experiență cu aceste animale, caii de povară, precum cei din rasa Shire. Temperamentul liniștit al acestor cabaline poate fi perfect pentru călăreții începători sau în vârstă. Dezavantajele deținerii unui cal de povară sunt dimensiunile impresionante ale animalului precum și cheltuielile însemnate necesare asigurării unui trai decent patrupedului. Astfel, nu există o rasă ideală pentru stăpânii începători. Temperamentul individual și dresajul calului sunt mai importante decât pedigree-ul.

Atunci când vă hotărâți să cumpărați un cal trebuie să puneți mai multe întrebări vânzătorului. Răspunsurile acestuia vă vor ajuta să faceți cea mai bună alegere. Indicat este să aveți cu dumneavoastră și o „a doua opinie experimentată”. Puneți cât mai multe întrebări relevante, legate de vârsta calului, probleme de sănătate, pentru ce a fost folosit animalul, de ce obiecte sau animale se sperie și de la ce vârstă a început dresajul. Priviți proprietarul cum își tratează calul. Cereți să vi se arate cum reacționează calul atunci când este periat sau copitele îi sunt curățate. Odată ce sunteți satisfăcut de modul în care animalul reacționează la atingere, cereți stăpânului să meargă călăre câțiva pași. De abia după ce stăpânul s-a conformat cererilor dumneavoastră cereți o a doua părere. Esențial este să nu vă grăbiți și să fiți atenți atât la reacțiile calului cât și la modul în care dumneavoastră vă simțiți în preajma animalului.

Mihail Grigore
Foto: public domain / Rudolph Furtado