Se vorbește din ce în ce mai mult despre încălzirea globală și despre efectele pe care le această le are asupra oamenilor și animalelor, iar cei mai mulți dintre noi știu care sunt speciile cele mai amenințate de schimbările vremii.
Profitând de desfășurarea Summitului de la Copenhaga, care are ca subiect tocmai stoparea încălzirii globale, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) cere impunerea de noi restricții dure asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, lansând în această perioadă o lista cu zece specii care se află în pericol, prezentată de The Christian Science Monitor. După cum declară Wendy Foden, co-autor al studiului, „oamenii nu sunt singurii a căror soartă este în joc aici la Copenhaga, unele dintre speciile noastre preferate sunt în pericol din cauza emisiilor de CO2”.
Astfel, koala, ursulețul din Australia, care a fost model pentru atâtea jucării de pluș, este acum în pericol, IUCN avertizând că acest animal atât de iubit este amenințat cu dispariția din cauza emisiilor de dioxid de carbon care reduc calitatea nutrienților din frunzele de eucalipt, hrana de bază a ursului koala.
Alte specii, mult mai mediatizate în ultima perioadă, sunt ursul polar și pinguinul regal, amenințate din cauza încălzirii globale prin topirea gheții, pinguinii regali fiind împiedicați să se reproducă și să își crească puii. Fenomenul de topire afectează o altă specie marină, și anume foca inelată, care au început deja să dea semne de stres din cauza topirii gheții. Puii sunt separați de mamele lor deși nu au o greutate suficient de mare, riscând astfel să nu își poată găsi hrană și să cadă în ghearele prădătorilor. Zona artică este, așa cum era de așteptat, cea mai afectată de încălzirea globală, acolo fiind și cele mai multe specii care resimt efectele căldurii. IUCN anunță că există șanse reale ca vulpea arctică, unul dintre cei mai importanți prădători de uscat din această zonă, să nu mai găsească condiții optime pentru a trăii și a-și crește puii.
În ceea ce privește animale care trăiesc numai în mediu marin, peștii clovn sunt la rândul afectați de creșterea emisiilor de CO2, mirosul peștelui fiind influențat și această vietate nu își mai poate găsi anemonele gazdă. Chiar dacă peștii clovn se pot deplasa și supraviețui ca specie, exemplarele mici nu sunt în stare să se deplaseze pe distanțe mari. Conform raportul IUCN și coralii Staghorn sunt amenințați din cauza încălzirii globale, din cauza că se albesc și se îmbolnăvesc, lucru cauzat de creșterea acidificării oceanului, dar și broasca țestoasă „Leatherback”, specie caracterizată prin carapacea din piele, care are probleme la reproducere. De asemenea balenele Beluga se confruntă cu numeroase boli și noi prădători, iar din cauza topirii calotei de gheață, tot mai multe vase vor încerca să le atace și să le vâneze în scop comercial. În același timp, efectele se vor face simțite și în apa dulce, unde somonul este o specie amenințată de încălzirea globală, scăderea populației sau dispariția speciei ar avea un important efect negativ asupra economiei.
Însă nu doar animalele sunt afectate, ci și plantele. Printre acesta se numără arborele Quiver care nu se poate adapta la condițiile de secetă, iar incapacitatea lui de adaptare ridică semne de întrebare și în ceea ce privește și restul speciilor.
Marcella Drăgan
Foto: public domain