Papagalul – Agapornis care năpârlește

„Bună!

Am o pereche de Agapornis nigrigenis (cred că sunt fată și băiat) primite recent. Unul dintre ei este golaș în vârful capului și pe burtică. Am înțeles că năpârlește,dar mi-e frică să nu fie bolnav. Mănâncă normal,chiar destul de mult și e destul de vioi. Dar dacă chiar năpârlea, nu trebuia să găsesc în astea 4 zile de când îl am pene în colivie?

Și am mai observat că la ambele piciorușe are câte un deget fără unghiuțe. Se poate să fie bolnav?Sau se poate ca celălalt agapornis să îi fi smuls penele? Îl văd tot timpul cu ciocul în capul celuilalt unde este golaș și i-am văzut certându-se de câteva ori… dar nu am găsit pene căzute nicăieri.

Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!”

_______________________

Păsările sunt sensibile și, mai ales dacă nu aveți experiență în creșterea acestora, orice observați ieșit din comun trebuie să vă îndrepte către cabinetul medicului veterinar.

Năpârlirea poate să nu aibă o semnificație deosebită pentru sănătatea papagalului și poate fi datorată unor „neînțelegeri” cu partenerul de colivie, dar este posibil și să reprezinte un simptom al unor boli dintre care unele sunt ușor de tratat, iar altele sunt mortale; astfel, până când medicul veterinar nu examinează pasărea, este imposibil de știut motivul pierderii penelor și pufului.

Tot medicul veterinar poate examina și picioarele papagalului și vă poate spune ce este normal și ce nu.