Hrănirea artificială a puilor de pisică

Uneori, la câteva zile după nașterea puilor, pisica refuză să îi mai hrănească. Alteori se poate întâmpla să găsiți pui de pisică abandonați și să doriți să îi salvați. În aceste condiții, pentru buna dezvoltare a acestora, pisoii trebuie să treacă la hrănirea pe cale artificială.

Puii au nevoie de o dietă lichidă care să înlocuiască pe cât posibil substanțele nutritive din laptele mamei. Asemenea substanțe înlocuitoare se găsesc sub formă de pudră, fiind necesară astfel amestecarea acetora cu apă, sau deja preparate, ambalate în cutii. În general se preferă substanțele nutritive sub forma de pudră, deoarece pot fi preparate la momentul oportun, hrana fiind în acest fel mereu proaspătă.

Formulele de lapte sub formă lichidă trebuie congelate și prezintă dezavantajul de a avea o perioadă relativ scurtă de valabilitate după deschidere. Înlocuitoarele nutritive pot fi procurate de către stăpâni de la medicul veterinar, precum și din pet shop-uri.

Odată cu achiziționarea unor astfel de suplimente, trebuie avută în vedere și necesitatea unui ,,biberon”. Apoi trebuie realizată o mică tăietură diagonală în vârful tetinei cu ajutorul unei foarfece. Această tăietură trebuie să fie suficient de mare încât, atunci când este întoarsă sticluța, să cadă o picătură, dar nu mai mare (în așa fel încât laptele să nu curgă).

Ca un punct de plecare, nu urmăriți recomandările de pe cutie privind cantitatea de hrană de care are nevoie puiul într-o zi. Este mai indicat să hrăniți puiul atât cât simte el nevoia, o dată la două-patru ore pe zi în primele trei zile de viață. În a doua săptămână trebuie să îi reduceți porția până la aproximativ două unități la fiecare două-patru ore. Majoritatea puilor, după 3-4 zile, nu vor mai avea nevoie de mese în timpul nopții.

În hrănirea artificială cu biberonul este necesară încălzirea a două unități de lichid într-un vas cu apă caldă. Verificați temperatura lichidului pe încheietura mâinii înainte de hrănire. Trebuie evitată încălzirea prea puternică a produsului, ceea ce ar putea afecta tubul digestiv al animalului. În timpul hrănirii, țineți puiul într-o poziție ușor verticală, mai degrabă decât pe spate.

Majoritatea puilor acceptă acest mod de hrănire, imediat de la introducerea tetinei în gură. Dacă în schimb nu începe să sugă imediat, încercați să îi picurati în gură câteva picături de lichid. Dacă pisoiul adoarme înainte de a termina cele două unități de aditiv, mișcați ușor biberonul pentru a-i aminti astfel că are de terminat de mâncat!

Alte recomandări:

(Recomandari postate de Sis-Mis)

Puii așa mici nu au capacitate de termoreglare, astfel încât ar fi trebuit să aibă alături o sticlă cu apă caldă sau, mai bine, să fie puși sub un bec (recomandat ar fi să fie bec infraroșu, dar dacă nu se poate, se poate folosi un bec obișnuit). Becul să încălzească numai o jumătate de cutia în care sunt puși puii…. ca să aibe posibilitatea de „mișuna” sub el, sau mai de parte de el, dacă o să le fie prea cald.

Mâncare: Există o rețetă pentru lapte cu gălbenuș și puțină miere, dar este mai sigur și mai practic cu lapte-praf de la Royal Canin (VitalMilk) sau altă firmă. În cazuri urgente se poate folosi lăptic pentru cafea (10% grăsime). Am folosit și eu de mai multe ori când erau cazuri de exeptie, însă știu și de la alte persoane care au hrănit puiuți abandonați din prima zi cu lapte din asta până nu au început să mănânce singuri. Totuși, nu este mâncarea ideală pentru pisică, astfel că se poate folosi numai ca soluție temporară. Puii așa mici trebuie hrăniți din 3 în 3 ore. După o săptămână poți să raresti la 4 ore, iar mai târziu să scoți masa de noapte.

Nevoile: Este esențial ca puii să fie ajutați să își facă nevoile, întrucât reflexele de excreție sunt declanșate de linsul mamei. Eu folosesc o bucățica de vată umezită cu apă caldă și stoarsă. Pisoii fac pipi de mai multe ori pe zi (eu de obicei le masam înainte de a le a de mâncare), caca fac mai rar. Cei hrăniți artificial au „scăunel” mult mai conzistent decât cei care sug … ceva, în forma de „pietricele” albe-gălbui, care și ies mult mai greu.

Leave a Reply