Alergiile apărute din cauza alimentelor se manifestă în general prin cruste și mâncărime în perimetrul feței sau al gâtului.
La un animal de talie mică, sau la un pui, ceea ce nouă ne poate părea o simplă mâncărime poate avea urmări destul de neplăcute. Roșeața, petele de culoare ciudată, pierderea părului în zonele afectate sunt semne că pisoiul suferă de un real discomfort și trebuie să acționați în această privință.
Alergiile produse de mâncare sunt una din cele mai întâlnite afecțiuni la pisici, la animalele de casă în general. Mâncarea lor conține, ca și cea umană, o multitudine de substanțe, unele naturale, altele artificiale, prelucrate chimic pentru a putea fi introduse în alimentație. Odată ajunse în corpul pisicii toate aceste substanțe sunt din nou prelucrate, unele dintre ele, în special proteinele, în urma procesului tehnologic pot fi recunoscute de sistemul imunitar ca „dușmani”, apărând astfel alergiile.
Alergiile nu apar foarte repede, multe animale mănâncă feluri de mâncare cu consistență asemănătoare ani de zile până să apară o formă de alergie.
Nu confundați alte forme de alergii cu alergiile alimentare chiar dacă s-ar putea ca unele din efecte să fie asemănătoare.
Ce faceți cu o pisică suspectă de alergie la mâncare?
Dieta hipoalergică
Principii: această dietă își propune să afle dacă mâncărimile pielii sunt sau nu cauzate de alimentație. O perioadă alimentația pisicii se schimbă radical; dacă iritațiile și mâncărimea dispar în acest interval, se revine la vechea alimentație, dacă iritațiile reapar este evident că aveți de-a face cu o alergie la alimente și atunci reveniți ori la dietă „test” ori la o dietă asemănătoare.
Pentru a aplica o „dieta hipoalergică” bună, de obicei se folosesc surse noi de proteine și carbohidrați; încercați să alegeți ceva ce pisica nu a mai mâncat până atunci.
Este important ca în această perioadă „test” să nu-i administrați pisicii medicamente decât dacă sunt recomandate de veterinar pentru tratarea altor afecțiuni, nu-i lăsați la îndemână jucării care conțin diverse produse cu gust de mâncare și aveți grijă ce „desert” îi dați, să fie din aceeași clasă cu mâncarea administrată.
Perioada testată variază, conform specialiștilor, între 8 și 10 săptămâni. Pentru că este vorba de o perioadă destul de lungă și este incomod să gătiți zilnic mâncare pentru pisică puteți la fel de bine să-i dați mâncare din comerț; dacă însă puteți să gătiți este cel mai bine. Mâncarea gătită este cea mai ferită de aditivi și conservanți.
Dacă vreți să vedeți exact care este alimentul care a produs alergia, puneți în mâncare proteină pură (carne de vită, carne de porc, peste, pui gătit, soia etc) dacă mâncărimea apare într-un interval apropiat de timp este evident care a fost sursa alergiei. Dacă alergia nu revine în maxim 2 săptămâni atunci încercați altă sursă de proteine pure.
Dacă perioada de testare nu are success și alergia nu încetează atunci nu este vorba de o alergie la mâncare, asigurați-vă din timpul testului ca pisica nu mai primește alt fel de mâncare și că ați eliminat orice din alimentația veche.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM