Hrana preparată în casă – rețete 100% naturale pentru pisici sănătoase!

O problemă cu care se confruntă orice posesor de pisică pasionat și responsabil este asigurarea hranei sănătoase și potrivite pentru companionul felin. Din oferta variată existentă în comerț, în general, posesorii de pisici aleg o marcă (desigur, cu „acordul” pisicuței, care poate accepta sau nu mâncarea respectivă, indiferent de firma producătoare, conform cu gusturile proprii) căreia îi rămân fideli până la sfârșitul vieții pisicii sau pe care decid să o schimbe în funcție de apariția unui produs mai potrivit și după buget. Cu toate acestea, foarte mulți posesori de animale de casă în general, dar în special posesorii de pisici, își pun problema modului de preparare (ca să nu spunem „fabricare”) a hranei disponibile în comerț, a ingredientelor trecute pe etichetă și procesarea acestora, prospețimea și nu în ultimul rând păstrarea calității naturale a ingredientelor.

Pentru acești posesori de pisici propunem câteva rețete 100% naturale, care se pot foarte ușor prepara în casă, cu ajutorul unui mixer/blender, al cuptorului și al timpului relativ scurt în care hrana este gata pentru a fi servită.

Menționăm că toate cantitățile de mai jos sunt pentru o porție, calculate pentru o pisică adultă, perfect sănătoasă, în greutate de 4-5 kg, hrănită de 3 ori pe zi.

În rețetele care au ca ingredient carnea, aceasta trebuie să fie proaspătă și poate fi:

  • de pui sau de găină (caz în care se folosesc în rețetă și pielitele și grăsimea),
  • de vită (caz în care se adaugă la rețetă o linguriță de grăsime de vită, de găină sau de pui)
  • de oaie (dacă este slabă, se adaugă la rețetă o linguriță de grăsime de pui sau de găină)

În cazul în care decideți să serviți varianta crudă a rețetei, trebuie să vă asigurați de proveniența sigură a cărnii și prospețimea ei. În cazul în care nu sunteți siguri că provine dintr-o sursă verificată sanitar-veterinar, congelați carnea respectivă timp de 72 de ore, apoi o lăsați să se dezghețe natural în frigider (nu la temperatura camerei și nu forțat, sub apă caldă sau la microunde). După dezghețarea completă o puteți utiliza.

Este recomandabil să nu serviți pisicii carne de porc și, dacă totuși o faceți, sub nici o formă nu o serviți crudă.

În rețetele care au ca ingredient peștele, acesta trebuie folosit complet dezosat și preparat termic pentru evitarea situației în care peștele este infestat cu paraziți.

În rețetele în care este menționat ca ingredient mălaiul, acesta se recomandă nu atât pentru valoarea să nutritivă, cât pentru faptul că are o acțiune abrazivă și curată astfel în mod natural dinții pisicii.

Carne cu cereale, gălbenuș de ou, morcov și măr

Ingrediente: carne tocată fin (2 linguri), morcov crud tocat fin (1 lingură), măr pasat (1 lingură), grâu încolțit (1 lingură), 1 gălbenuș de ou crud, mălai (pentru varianta preparată termic).

Varianta crudă: se amestecă ingredientele în blender, în afară de morcovul tocat fin, care se adaugă după și se amestecă manual. Se servește ca atare.

Varianta preparată termic (bulete): se amestecă toate ingredientele în blender și, din pasta obținută, se alcătuiesc bulete rotunde, de dimensiuni cât mai mici. Buletele se dau prin mălai, astfel încât să capete o coajă mai groasă (cca 1 mm). Se pun buletele într-o tavă în care ați presărat în prealabil mălai și se dau la cuptor până se încheagă compoziția și coaja de mălai devine crocantă (cca. 15 minute). Se lasă să se răcească și se servesc pisicii. Avantajul acestei variante este faptul că pot fi preparate mai multe porții odată și se pot păstra în frigider pentru mesele ulterioare. Cu cca. o jumătate de oră înainte de servire, preparatul scos din frigider se lasă să se încălzească la temperatura camerei.

Carne cu orez, gălbenuș de ou, morcov și iaurt

Ingrediente: carne tocată fin (2 linguri), morcov crud tocat fin (1 lingură), orez fiert (1 lingură, preferabil orez integral), 1 gălbenuș de ou crud, mălai, iaurt (o lingură).

Varianta crudă: se amestecă ingredientele în blender, în afară de morcovul tocat fin și mălaiul, care se adaugă după și se amestecă manual. Se servește ca atare.

Varianta preparată termic 1 (bulete): cu excepția iaurtului, se amestecă toate ingredientele în blender și, din pasta obținută, se alcătuiesc bulete rotunde, de dimensiuni cât mai mici. Buletele se dau prin mălai, astfel încât să capete o coajă mai groasă (cca 1 mm). Se pun buletele într-o tavă în care ați presărat în prealabil mălai și se dau la cuptor până se încheagă compoziția și coaja de mălai devine crocantă (cca. 15 minute). Se lasă să se răcească, se adaugă iaurtul deasupra și se servesc pisicii.

Varianta preparată termic 2 (cubulețe): cu excepția iaurtului, se amestecă toate ingredientele în blender și pasta obținută se întinde cu mâna într-o tavă în care ați presărat în prealabil mălai din belșug. Pentru a fi siguri că mălaiul pătrunde în compoziție, compoziția se apasă cu degetele. Deasupra se presară mălai și se apasă în același mod. Se dă la cuptor până se încheagă compoziția și coaja de mălai devine crocantă (cca. 15 minute). Se lasă să se răcească, se taie cubulețe mici, se adaugă iaurtul deasupra și se servește pisicii.

Carne cu cereale, ou fiert, morcov și iaurt

Ingrediente: că rețeta anterioară, gălbenușul de ou crud înlocuindu-se cu un ou fiert întreg și tocat mărunt.

Se amestecă ingredientele în blender, în afară de morcovul tocat fin și mălaiul, care se adaugă după și se amestecă manual. Această rețetă se prepară crudă și se servește ca atare.

Pește cu orez și morcov

Ingrediente: pește dezosat fiert tocat fin (2 linguri), grăsime de pui sau de găină tocată fin (1 lingură), morcov crud tocat fin (1 lingură), orez fiert (1 lingură, preferabil orez integral), mălai.

Se amestecă ingredientele în blender, în afară de morcovul tocat fin și mălaiul, care se adaugă după și se amestecă manual. Se poate servi cu o lingură de iaurt sau cu o linguriță de smântână slabă.

Pește cu fulgi de ovăz, fasole verde și gălbenuș de ou

Ingrediente: pește dezosat fiert tocat fin (2 linguri), grăsime de pui sau de găină tocată fin (1 lingură), fasole verde fiartă tocată fin (1 lingură), fulgi de ovăz mărunțiți (1 lingură), 1 gălbenuș de ou (se poate înlocui cu un ou fiert întreg, mărunțit).

Se amestecă ingredientele în blender, în afară de fulgii de ovăz, care se adaugă după și se amestecă manual. Se poate servi cu o lingură de iaurt sau cu o linguriță de smântână slabă.

Leave a Reply