Nevastuica – un carnivor simpatic.

În America, nevăstuica este un animal domestic prin definiție – nu există nevăstuici sălbatice decât în nordul Americii, dar și ele au fost lăsate în sălbăticie de către om, nu sunt periculoase iar instinctele de vânător le lipsesc cu desăvârșire.

Nevăstuicile sunt animale domestice în adevăratul sens al cuvântului și au o gamă largă de culori: alb, argintiu, ciocolatiu, nisipiu etc. Ca greutate, se apropie de greutatea unei pisici, femelele fiind mai micuțe.

Dacă vă hotărâți să adoptați o nevăstuică și aveți de unde să o achiziționați, este o alegere bună, sunt animale vioaie, se atașează repede de om și nu pun mari probleme în îngrijire, sunt câteva lucruri de care însă trebuie să țineți seama.

Alimentația

Nevăstuica are nevoie de hrană bogată în proteine, este preponderent carnivoră, puteți folosi și hrană uscată pentru pisici dar atenție la concentrația de proteine (să fie peste 32%) iar cantitatea de magneziu să fie scăzută, nu au nevoie de mult magneziu în alimentație. Sunt mari amatoare de alune, pop-corn (dar nesărat), banane, unt de arahide. Aceste alimente însă nu constituie masa lor zilnică, sunt doar desertul și nu le dați în cantități mari. Sub nici o formă nu le dați ciocolată sau produse cu cafeină, s-ar putea să “cerșească” dar nu vă lăsați impresionați; deși pe noi nu ne afectează consumul de ciocolată, nevăstuica s-ar putea să aibă neplăceri.

Cum îi tăiem unghiile și cum îi facem baie

Tăiatul unghiilor este o problemă, dar se rezolvă dacă o “păcălim”. Înainte să începeți să-i tăiați unghiile, puneți pe abdomenul nevăstuicii câteva picături de suc de banană sau orice alt fruct care-i place, apoi arătați-i locul și, cât timp ea își va linge încântată burtică, îi puteți tăia unghiile în liniște.

Baia se face o dată la o lună, dacă nu găsiți șampon special pentru nevăstuici (destul de greu de procurat la noi în țară!) orice șampon pentru copii sau pisici este bun, dar aveți grijă la ochi și nas… niciodată nu scufundați nevăstuica cu totul în apă!!

Vaccinări

Ca și câinele sau pisica, și nevăstuica trebuie dusă la control și vaccinată periodic.

Alte măsuri de precauție

Când nu sunteți acasă nu o lăsați liberă prin toată casa, construiți sau cumpărați o cușcă specială unde să stea cât timp nu este supravegheată. Nevăstuicile au obiceiul să se ascundă în cele mai ciudate locuri și au o plăcere nebună să sape, țineți ghivecele cu flori departe de ea sau cumpărați o soluție cu gust neplăcut și puneți pe locurile pe care are obiceiul să le roadă, astfel se va dezvăța de proastele obiceiuri. De regulă, fiind un animal inteligent, va învăța că nu are voie să roadă sau să muște în momentul în care îi spuneți “nu”, dar dacă este încăpățânată și nu ascultă treceți la măsuri ca cea de mai sus.

De asemenea, aveți grijă când mergeți prin casă sau când vă așezați – sunt vioaie și jucăușe și pot apărea ca prin farmec acolo unde nici nu vă așteptați; animale curioase din fire, nevăstuicile vor cerceta toate cotloanele din casă. În spații largi nu au simț de orientare, așadar, dacă aveți curte și vă lăsați nevăstuica liberă, este mai sigur să-i puneți o lesă lungă-astfel veți fi scutiți de surprize neplăcute. De asemenea, orice nevăstuică este mare amatoare de ros, nu o confundați cu un câine și, prin urmare, nu-i lăsați la îndemână jucării din plastic decât dacă vedeți ca doar se joacă cu ele și nu le și înghite.

Sănătatea

Cel mai adesea se îmbolnăvesc de gripă, atunci au nevoie de multă odihnă și apă – dar nu rece-dacă simptomele nu dispar într-un timp relativ scurt, mai bine mergeți la veterinar, pe care este bine să-l căutați din timp-sunt puțini medici la noi în țară specializați în tratamentul acestor animalutze.

De asemenea nu le expuneți la temperaturi prea ridicate, se deshidratează foarte repede-vara aveți grijă să stea la umbră și într-un loc ventilat pe cât se poate.

Nevăstuicile sunt animale foarte vioaie, le place să se joace până când cad de oboseală – la propriu. Trăiesc în jur de 6-9 ani și în tot acest timp sunt la fel de vioaie; dacă observați că nevăstuica dumneavoastră este moleșita mai mult de o zi, sigur ceva nu este în ordine.

Dacă vă hotărâți să vă cumpărați o nevăstuică mai bine gândiți-vă la o pereche, își vor fi una celeilalte tovarăși de joacă în permanență și vor avea grijă una de cealaltă.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM