Mastiff – Dogue Anglais

Originea Mastiffului

Rase de câini - câinele Mastiff - Dogue Anglais
Câinele Mastiff – Dogue Anglais

Mastifful este o foarte veche rasă englezească, asupra originii ei sunt mai multe teorii: după Demacets acest câine ar descinde dintr-o rasă autohtonă Canis Familiaris Anglicus. După alții, ar fi urmașul câinilor asirieni introduși în Anglia de navigatorii fenicieni veniți din Tyr și Sidon pentru comerț; iar după alții, ar descinde din Molossul de Epir adus de legiunile romane.

Toate aceste ipoteze sunt poate exacte, însă cert este că atât Molossul din Epir, cât și câinii asirieni au același strămoș comun – Dogul de Tibet. De altfel, până în secolul al 16-lea, acest câine se numea “Moloss”, după ținutul Molessie din Epir, ca dovadă a originii sale.

Câinele era folosit în luptele din arene și în războaie

Astfel, în 1415 a participat la bătălia de la Azincourt, în cursul căreia o cățea Mastiff a scăpat viața stăpânului ei, Piere Leigh; de atunci, familia Leigh a devenit protectoarea acestei rase. În urma încrucișării cu Dogul spaniol a rezultat Perro da Sangre, câinele care a însoțit spaniolii în cucerirea lumii noi.

Mastifful a participat, în America, la războiul de secesiune. De la sfârșitul primului război mondial, Mastifful a decăzut în Anglia, în schimb, s-a răspândit în SUA.

Trăsăturile rasei

Rase de câini - câinele Mastiff - Dogue Anglais
Câinele Mastiff – Dogue Anglais (pui)

Este un câine mare, masiv, viguros, simetric. Bine contruit, cu corpul puternic, musculos. Capul are aspect pătrat, fruntea plată, ridată când câinele este atent. Părul este scurt, tare și des, nu prea fin, mai ales pe umeri, pe gât și pe spate.

Are o înfățișare impunătoare și un caracter bun; este curajos, blând, docil, devotat, foarte prietenos cu stăpânul, însă periculos și agresiv cu străinii și teribil de furios când trebuie să lupte.

Excelent câine de pază și ocrotire; poate fi utilizat și ca bun însoțitor.

  • Înălțime: mascul: 70-80 cm / femela: 70-80 cm
  • Greutate: mascul: 75 – 90 kg / femela: 75 -90 kg
  • Culoarea părului: cenușiu, roșcat, vărgat, culoarea caisei, mască neagră.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM

Foto: pixabay.com