Eutanasierea

Cu toții ne dorim să avem un animal cât mai sănătos și să-l avem lângă noi o perioadă cât mai mare de timp dar, inevitabil, bătrânețea își va spune cuvântul. Nu este deloc ușor să te desparți de o ființă care ți-a fost alături de-a lungul timpului dar, pentru binele lui și al dumneavoastră, despărțirea trebuie să fie cât mai ușoară.

În momentul în care vă decideți să vă luați o pisică, gândiți-vă că reprezintă o responsabilitate și că trebuie să aveți grijă de ea și de sănătatea ei și, de asemenea, gândiți-vă că la un moment dat va trebui să va despărțiți definitiv de ea și s-ar putea că cel care decide despărțirea să nu fie ”natura”, ci chiar dumneavoastră. Acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des, nu din cauză că proprietarii nu-și mai doresc animalul, ci pentru că este mai bine ca, atunci când animalul dumneavoastră este foarte bătrân și bolnav, să îi curmați suferința prin eutanasiere.

Această decizie nu este deloc ușoară, proabil că este cea mai dificilă decizie pe care trebuie să o luați în ceea ce privește pisica dumneavoastră. Această decizie este una personală, dar nu trebuie să treceți singur prin aceste momente, este mult mai bine să aveți alături de dumneavoastră, pe lânga medicul veterinar, familia și prietenii care vă vor sprijini pentru a trece mai repede peste acest moment cu adevărat dificil. Gândiți-vă bine înainte să luați această decizie și consultați-vă cu medicul veterinar, opinia sa este foarte importantă-ca om de specialitate știe mult mai bine dacă este cazul sau nu să aibă loc eutanasierea animalului. Când decizia a fost luată, gândiți-vă că nu o faceți numai pentru binele dumneavoastră (ne referim aici la faptul că nu veți mai vedea animalul suferind și nu veți mai investi timp și bani pentru a-i alina temporar suferința); gândiți-vă că o faceți și pentru binele pisicii. Pentru oameni calitatea vieții este foarte importantă și acest fapt, este la fel de valabil și la fel de adevărat și pentru animale. Imaginați-vă cât de greu este fiecare pas pentru o pisică bătrână și cât de complicat este pentru ea să mănânce și să-și rezolve necesitățile așa cum era obișnuită când membrele o ascultau.

În puține cazuri eutanasierea animalului este necesară dacă acesta este sănătos; este adevărat că aceste cazuri sunt, din fericire, destul de rare în cazul pisicilor. Această metodă se aplică în cazul animalelor care, din diferite motive, adoptă un comportament periculos ce nu mai poate fi controlat. Eutanasierea se va lua în calcul doar în momentul în care nici o altă posibilitate de corectare a comportamentului agresiv nu este valabilă; atât timp cât mai există și alte posibilități, nici un stăpân iubitor nu va dori să recurgă la această metodă.

Dacă ați trecut printr-o astfel de experiență, este absolut normal să nu vă mai doriți o altă pisică în casă, pentru că vă gândiți că este posibil ca momentul să se repete; această atitudine nu este însă o soluție. Orice iubitor de animale își va dori să aibă în preajma sa alt prieten necuvântător. După perioada în care ați reușit să acceptați pierderea unui animal drag și să înțelegeți că acesta este cursul normal al vieții, puteți lua în considerare ideea de a avea alt animal de companie. În cazul în care optați pentru această variantă nu încercați să nu vă atașați emoțional de noul animal la fel de mult ca de primul, în ideea că nu veți mai suferi la fel de mult în momentul în care îl veți pierde. Noul companion așteaptă aceeași atenție și îngrijire pe care ați oferit-o și înainte și, în plus, el nu este nicidecum vinovat de pierderea suferită. Dacă încă nu vă simțiți pregătiți din punct de vedere emoțional este mai indicat să mai așteptați o perioadă, astfel nimeni nu va avea de suferit.

Dacă inevitabilul s-a produs, păstrează-i vie memoria.

Leave a Reply