Cele 4 concepte de bază în dresaj

Dresajul este o artă! Dar totuși ce este dresajul canin?

Cea mai bună definiție ar fi aceea că dresajul canin înseamnă în a educa un câine să facă ce vrem atunci când noi vrem! Pentru a avea rezultate pozitive în procesul de dresaj canin, ținem cont de următoarele reguli:

  • repetarea
  • ritmicitatea
  • continuitatea
  • progresivitatea

1. Repetarea

Deprinderile învățate sunt repetate pe tot timpul procesului de dresaj. Acestea trebuie să fie executate corect, indiferent de factorii de distragere la care este supus animalul, factorii meteorologici, ora la care se lucrează cu el etc.

2. Ritmicitatea

Întotdeauna exercițiile nu se repetă în aceeași succesiune. Ele se alternează între ele introducând și elemente noi învățate de câine.

3. Continuitatea

În procesul de dresaj,pentru o bună și ușoară însușire a deprinderilor, trebuie să existe această continuitate. Câinele răspunde mai greu la exercițiile învățate,dacă există pauze mari între ședințele de lucru.

4. Progresivitatea

După atingerea unui anumit nivel în dresaj, se trece la un nivel superior, adică la exerciții mai complexe care cer un timp mai îndelungat de fixare.Aceasta se face doar atunci când animalul execută corect cele învățate până atunci.

Aștept reacțiile voastre, încercând să vă ajut în problemele pe care le întâmpinați în educarea câinelui. Totodată invit și specialiștii din acest domeniu pentru a avea discuții legate de dresajul câinelui.

dogprof
Valentin CHIRIȚA
valentin.chirița@yahoo.com