Boli frecvente la hamsteri

Deși sunt destul de rezistenți, hamsterii pot suferi de diverse afecțiuni, dintre care vom descrie în continuare, pe scurt, câteva dintre cele mai frecvent întâlnite. Datorită dimensiunilor reduse, orice rănire, cât de minoră, dacă nu este tratată de urgență poate deveni gravă și poate provoca în cele mai rele cazuri moartea hamsterului. Dacă observați ceva schimbat în comportamentul hamsterului, indiferent cât de minoră este schimbarea, apelați la ajutorul medicului veterinar, care poate depista din timp o eventuală problemă de sănătate. Nu încercați să tratați hamsterul fără sfatul medicului, deoarece, pe lângă faptul că diagnosticul corect nu poate fi dat decât în urmă unui consult medical, anumite medicamente (în general, antibioticele!) îi pot fi fatale micuțului rozător.

Simptome care indică posibilitatea unei stări de boală:

  • Blana ciufulită sau murdară (ileită proliferativă)
  • Strănut (infecții respiratorii)
  • Respirație șuierată și/sau greoaie (infecții respiratorii)
  • Scurgeri din ochi și/sau nas (infecții respiratorii)
  • Pierderea poftei de mâncare (ileită proliferativă)
  • Tendința de a se ascunde în locurile cele mai întunecoase și mai ferite ale cuștii
  • Lipsa de activitate, apatie (ileită proliferativă)
  • Căderea părului (boli de piele, paraziți)
  • Coada umedă
  • Diaree (ileită proliferativă, diverse infecții, indigestii pasagere)

În cazul în care suspectați îmbolnăvirea hamsterului, înainte de a-l duce la veterinar sau dacă nu este posibil să-l duceți chiar în momentul în care ați observat simptomele îngrijorătoare, asigurați-vă că temperatura camerei în care îl țineți este suficient de ridicată (când sunt bolnavi au nevoie de căldură) și că mănâncă și bea apă. Dacă refuză hrana și apa, insistați sau ajutați-l să mănânce și să bea (cu o pipetă), dar nu îl forțați, se poate îneca.

Bolile de piele

Una dintre alarmele false pentru proprietarii de hamsteri care nu au încă suficientă experiență este prezența a două zone maronii pe lateralele corpului hamsterului, câte una pe fiecare parte, simetric – acestea sunt glandele „de miros”, care îi ajută pe hamsteri să se recunoască între ei și a căror culoare maro închis este normală. Căderile de păr sezoniere nu trebuie să va alarmeze, sunt normale; dacă însă căderea părului este excesivă și continuă, fără a fi sezonieră, sau dacă pielea este înroșită, umflată și hamsterul se scărpină mai frecvent decât de obicei, trebuie să apelați la ajutorul medicului veterinar.

În general, bolile de piele ale hamsterilor sunt cauzate de paraziți externi – medicul veterinar va lua o probă de piele pe care o va examina în laborator, pentru a afla exact despre ce paraziți este vorba, pentru a putea începe un tratament adecvat.

Hamsterii pot, de asemenea, să dezvolte diverse alergii și infecții cutanate.

Abcesele

Abcesele sunt punguțe de puroi (ca niște coșuri profunde și dureroase) care apar în zonele în care pielea a fost lezată anterior (zgâriată, împunsă) și leziunea s-a infectat; abcesele pot apărea chiar dacă leziunea a fost minoră. Abcesele se pot forma și în zona obrajilor, acolo unde hamsterul acumulează mâncare, dacă mâncarea zgârie mucoasa bucală.

Puroiul se acumulează sub piele; zona afectată este umflată și se simte la pipăit; uneori abcesul se sparge de la sine și atunci pielea și blănița din zonă vor fi umede. Abcesele trebuie tratate de către medicul veterinar; acesta trebuie să opereze abcesul pentru ca puroiul să se scurgă, trebuie să curețe rana și să trateze zona cu un antibiotic netoxic pentru hamster.

Infecțiile respiratorii

Orice infecție respiratorie este foarte periculoasă pentru viața hamsterului, întrucât se poate transforma rapid în pneumonie, care în cele mai multe cazuri este fatală. Dacă hamsterul strănută ocazional, nu trebuie să vă faceți griji, pentru că poate strănuta din cauza fânului sau a unor fire de blăniță care au ajuns în nas; dacă însă hamsterul începe să strănute des, în combinație cu alte simptome conexe (respirație grea, șuierată, apatie, pierderea poftei de mâncare), trebuie să cereți ajutorul medicului veterinar.

Diareea

Diareea este cauzată în general de diverse infecții la nivelul tubului digestiv (și poate fi un simptom al ileitei proliferative) sau de schimbări de dietă. De asemenea, diareea poată apărea ca urmare a unui tratament cu antibiotice aplicat pentru a vindeca altă afecțiune.

Dacă diareea este cauzată de administrarea de hrană proponderent vegetală (în general, verdețuri proaspete), nu este asociată cu pierderea apetitului și nici nu cauzează apatie – prin urmare, nu este periculoasă dar necesită renunțarea la verdeturile proaspete pentru câteva zile și introducerea altor alimente în dieta zilnică; de asemenea, asigurați-vă că hamsterul cu diaree bea suficientă apă – în cazul în care se dezhidrateaza, hamsterul poate muri.

Dacă, după schimbarea hranei, diareea continuă mai mult de 24 de ore, consultați neapărat veterinarul.

„Boala cozii umede” – Ileită proliferativă

Această afecțiune se numește ileită proliferativă și este o enterită localizată, letală, posibil cauzată de o bacterie care se înmulțește într-o zonă a aparatului digestiv numită jejun, Campylobacter jejuni. Boala este foarte contagioasă și des întâlnită la puii de abia înțărcați, epidemiile se declanșează și pe fond de stres și schimbări de dietă, în general în cuști suprapopulate și, din acesta cauză, necesită carantină strictă dacă aveți mai mulți hamsteri. Simptomele sunt aspectul neîngrijit al blăniței, pierderea poftei de mâncare, letargie (somnolență) și diaree continuă (umezeală continuă în zona anală și caudală).

Intoxicațiile de la rășinoase

Atenție la așternutul cuștii! – sub nici o formă acesta nu trebuie să conțină rășinoase – rasinoasele (brad, pin, cedru, molid etc) eliberează în atmosferă compuși volatili foarte toxici pentru hamster. Expunerea la aceste emisii toxice poate cauza boli respiratorii, alergii cutanate și, dacă expunerea este prelungită mai multe luni, poate cauza leziuni ireversibile ale ficatului.

Otrăvirile cu antibiotice

Antibioticele sunt în majoritate toxice pentru hamster. Dintre antibioticele periculoase menționăm penicilina, amoxicilina, ampicilina, streptomicină, tetraciclinele, eritromicina, cefalosporinele și gentamicina. NU administrați antibiotice, sub nici o formă, oral sau cutanat (unguente) fără a cere avizul medicului veterinar – vă puteți ucide hamsterul.

Alarmă falsă – hibernarea

Dacă temperatura camerei în care sunt ținuți scade sub o anumită limită (cca. 20 de grade), hamsterii îs încetinesc funcțiile vitale, devin aproape inactivi și respiră foarte rar – cu alte cuvinte, „hibernează”. Acest comportament cât se poate de normal sperie în general stăpânii, care sunt convinși că hamsterul este bolnav. Problema se rezolvă foarte simplu, prin creșterea temperaturii mediului înconjurător.