Numai uitându-ne la un hamster ne putem da seama după mărimea lui că sunt animalutze fragile, expuse riscurilor de îmbolnăvire dacă nu sunt crescuți în condiții propice. Orice comportament diferit față de cel pe care îl are hamsterul în mod normal-tuse, tremurat, mers împleticit etc.- poate fi un semn de îmbolnăvire.
Una din bolile care apare des la hamsteri aste așa numită «Coada umeda», boală ce se manifestă pe fundalul unei infecții bacteriene sau al unui dezechilibru la nivelul bacteriilor care în mod normal se află în stomacul hamsterului; adesea este confundată cu o simplă diaree. Un hamster suferind de această infecție în mod cert va avea diaree; diareea este atât de severă încât hamsterul este în permanență ud sau murdar nu numai în jurul anusului ci și în jurul cozii. Diareea este însoțită de un miros puternic și neplăcut. Excrementele sunt sub formă de picături, aproape incolore, lichide și uneori conțin mucus.
Ca răspuns la durere hamsterul are greutăți în mers, merge «cocoșat», este slăbit și letargic și scâncește de durere.
Primele simptome apar în 7 zile de la instalarea bolii, boala este cel mai adesea fatală, hamsterul ajungând în acest stadiu în 24 de ore de la primele semne ale bolii. Din acest motiv este vitală consultația unui doctor veterinar și administrarea tratamentului cât mai repede posibil. Nu folosiți niciodată medicamente «după ureche» ; hamsterii se mai pot îmbolnăvi de o altă boală, opusă cozii umede și anume așa numită boală a cozii uscate. Nu vă gândiți că dacă numele celor două afecțiuni este în antiteză și tratamentele funcționează după același grafic; deci nu folosiți medicamente care au efect invers celor pentru coada uscată sau invers. Încercați acest tip de tratament doar în cazurile de extremă urgență când controlul unui medic veterinar este imposibil din diverse motive. În momentul în care ajungeți la medic nu uitați să specificați cum anume și prin ce metode ați încercat să restabiliți starea de sănătate a hamsterului.
O cușcă în care s-a aflat un hamster infestat cu această bacterie trebuie igienizată cu soluții speciale pentru dezinfectarea cuștilor destinate animalelor mici; de asemenea cușca nu trebuie populată cu alt hamster (în cazul în care cel bolnav a murit) timp de câteva săptămâni; dacă hamsterul bolnav a răspuns pozitiv tratamentului nu trebuie reintrodus în cușcă decât după perioada de dezinfectare.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM