Unghiile pisicii – gheruțele fără care nu se poate!

Laba pisicii reprezintă o adevărată artă a creației. Perinițele, degetele, ghearele, o complexitate de ligamente și mușchi, atât de elegant și practic combinate, fac pisica să fie ceea ce este.

Ghearele pisicii sunt retractile, pisica le scoate sau le retrage, în funcție de ce vrea să facă. Ghearele retrase nu se uzează inutil nici nu reprezintă pericol pentru fințele dragi pe care aceasta le atinge în asemenea clipe, exprimându-și afecțiunea. Ghearele scoase sunt arma cea mai de temut a pisicii și unealtele ei de neînlocuit, fiind ascuțite și tăioase ca sabia, suficient de sensibile ca să prindă prada sau jucăria, și puternice ca să se cațăre și atârne în ele într-un copac…

Ghearele pisicii cresc tot timpul vieții ei, în straturi subțiri, din interior spre exterior, suprafața lor fiind acoperită de ultimul strat, care atunci când nu mai este „viu”, trebuie înlăturat. El nu are nervi și se tocește în acțiunile pisicii în mediul natural, atunci când ea se cățără, luptă, vânează, marchează teritoriu („scriindu-și” semnătura cu ele),… Înlăturarea acestui strat mort seamănă cu un fel de decojire, gheara înfiptă într-o scoarță a unui arbore, de exemplu, rezultă cu rămânerea stratului mort înfipt acolo sau rămas undeva jos pe lângă copac, precum solzii… Pisica face asta și cu ajutorul dinților, acordând mare atenție acestui ritual. Asta este „ascuțirea ghearelor”, „zgaraiatul” sau „racaitul”, o necesitate a pisicii pe care o vedem și în viața ei împreună cu noi.

Pentru că în condițiile conviețuirii cu omul într-o casă pisica nu are ocazia să-și uzeze unghiile în măsura în care ele cresc, trebuie s-o ajutăm.

Îi punem la dispoziție suprafața dedicată „ascuțirii” – stâlpul de zgaraiat, placă fixată pentru zgaraiat, diferite obiecte („pești”, „șoareci”, „păsări”…), covorașe speciale, sau platforme pe stâlpi din material pe care pisica să se cațăre. Pisicile adoră platformele și în urcarea lor pe ele o să aprecieze foarte mult și posibilitatea de a-și pune ghearele la contribuție. Primul lucru de care pisica are nevoie este suprafața de zgaraiat. Dacă nu doriți ca aceasta să fie covorul, canapeaua sau alt mobilier, oferiți pisicii ceva mai bun.

Experții din domeniul sănătății și comportamentului pisicii au creat mai multe obiecte speciale, dedicate ascuțitului ghearelor. Este suficientă o mică placă (10 cm x 40 cm) îmbrăcată într-un material rezistent, care se poate fixă vertical pe perete sau orizontal pe podea (în funcție de preferințele pisicii). Dacă doriți o variantă mai luxoasă, aceasta va fi de dimensiuni mai mari și echipată cujucarii care o să atragă pisica. Varianta cea mai bună ar fi, dacă vă puteți permite, stâlpul vertical pentru cățărat echipat cu mai multe platforme și cutii, cu cât mai înalt, cu atât mai bine. Pisicilor le place viața pe mai multe nivele și un astfel de stâlp le va oferi cu siguranță așa ceva. Sigur o să prefere să aleagă stâlpul în loc să se chinuie cu mobila.

Pe lângă posibilitatea de a „despica” stratul mort, are și posibilitatea să tocească vârful ascuțit al unghiei. Pentru că acest lucru să se întâmple de obicei nu este suficientă activitatea pe care o are o pisică în casă, așa că o dată pe lună trebuie să-i faceți pedichiura.

Pentru aceste operațiuni delicate se folosesc unelte delicate. Pentru scurtarea ghearelor se folosesc foarfeci speciale. Există mai multe forme. Toate sunt bune, puteți alege acele care vă corespund cel mai bine (să nu alegeți prea mari, pentru câini). În lipsa foarfecii speciale, puteți folosi și o unghieră obișnuită. Forfecuța este bună pentru om, însă nu și pentru pisică, pentru că poate deteriora unghia în loc să o taie corect, o rupe și poate să doară.

Cum trebuie să se taie unghiile?

Luați pisica în brațe, apăsați ușor perinițele ca să scoată ghearele, apoi tăiați doar partea transparentă, fără să atingeți nervul. Dacă nu sunteți siguri că puteți să faceți acest lucru corect, cel mai bine ar fi să cereți ajutorul medicului dvs. veterinar.

Când faceți acest lucru, uitați-vă bine la starea unghiilor, să fie roz, sănătoase, tari, fără deformații. Dacă ghearele nu arată așa, ar putea fi vorba de vreo boală, mai ales la pisicile mai bătrâne. În acest caz mergeți la medicul veterinar.

Tatiana BABIC
Expert Editor
Animalutze.COM

Leave a Reply