Un câine cu temperament dominant?

Un câine cu temperament dominant?

Dacă prietenul dumneavoastră canin protestează de fiecare dată când îl dați jos de pe canapea, sau dacă își protejează jucăriile arătându-și colții, ca să nu mai vorbim de felul neprietenos în care vă tratează musafirii, atunci este foarte posibil ca temperamentul sau să fie dominant iar educația primită de la dumneavoastră să nu fie potrivită cu temperamentul său.

Deși, pentru câine, manifestările sale dominatoare sunt foarte firești, pentru oameni ele nu sunt acceptabile-un câine care latră (sau, în cel mai rău caz, chiar mușcă) vizitatorii sau chiar stăpânii este catalogat ca agresiv și comportamentul sau este foarte greu de tolerat.

Ca și în cazul oamenilor, temperamentul este înnăscut – el nu poate fi schimbat, ci doar ameliorat, prin educație. Un câine cu temperament dominant va încerca să-și dovedească supremația (sau să și-o câștige) cu orice ocazie, fie că este vorba de protejarea vasului cu mâncare sau a locului în care alege să doarmă.

De aceea, pentru cei care își doresc un câine, este bine ca alegerea puiului să fie făcută și în funcție de acest aspect.

Unele persoane pot controla un câine dominant, dar aceasta cere atât răbdare, cât și foarte mult timp; un câine cu temperament dominant simte nevoia să își stabilească în mod constant poziția în cadrul „haitei” sale – astfel, orice moment de „slăbiciune” al stăpânului poate da câinelui impresia că a „câștigat teren„, de unde pot apărea o mulțime de probleme.

Dacă nu sunteți genul care să aibă timpul sau răbdarea necesare pentru a stăpâni un câine dominant, este recomandabil să alegeți un pui cu temperament submisiv sau echilibrat. Astfel, puteți „testa” puiul înainte de a pleca acasă cu el – se recomandă ca testul să fie făcut într-o cameră liniștită, puiul fiind separat de frații lui.

Chemați puiul; dacă vine imediat, cu coada sus, eventual lătrând și dacă încearcă să vă muște (deocamdată în joacă) este foarte posibil ca temperamentul său să fie dominant.

De asemenea, dacă vă urmează prin cameră mușcându-vă de picioare, dacă încearcă să se întoarcă imediat dacă îl așezați pe spate, eventual mârâind, dacă felul în care se joacă este însoțit constant de mârâituri, mușcături și lătrături, este aproape sigur că adultul de mai târziu va avea nevoie de o mână de fier pentru ca tendințele dominatoare să nu se transforme în agresivitate.

Dacă aveți deja un câine dominant, există câteva metode cu care puteți reîncepe să stabiliți ierarhia corectă și este recomandat să le aplicați cât mai curând.