Tritonii

Tritonii arată ca niște șopârle mici și sunt acva-tereștri. Iată câteva detalii despre tritoni, cum îi puteți crește și alte informații utile despre aceștia. Se pot crește în acvaterarii toate speciile de tritoni, dar se recomandă să „experimentați” mai întâi doar cu „Triturus cristatus” (Tritonul cu creastă) și „Triturus vulgaris” (Tritonul de apă), deoarece sunt mai „docili”, mai rezistenți și mai ușor de întreținut.

Tritonul cu creastă (Triturus cristatus)

Are o lungime de 10-18 cm, corpul îl are alungit, aproape cilindric, coada este aplatizata lateral și are vârful ascuțit. Pielea de pe corp este aspră. Membrele tritonului cu creastă sunt lungi și au câte 4 și 5 degete (4 la mambrele anterioare, 5 la cele posterioare). Pielea este de culoare brună (mai închis sau mai deschis), pe lateralele corpului au pete albe sau gălbui, iar burtica este galben portocalie și presărată cu pete negre.

Masculul are pe spate și pe partea dorsală a cozii o creastă înaltă, dințată, care este întreruptă la bază cozii.

Femela are în loc de creastă un șanț pe toată lungimea spatelui, iar pe partea dorsală a cozii are o creastă mai puțin înaltă decât cea a masculului.

Tritonul de apă (Triturus vulgaris)

Are o lungime de aproximativ 6-10 cm, corpul este alungit, având o formă aproape cilindrică, coada este aplatizată pe laterale, având o muchie ascutzita. Pe spate au trei șanțuri longitudinale. Pe spate și pe laterale sunt galbeni-bruni cu nuantze cenușii sau măslinii și cu pete negre dispuse în „serii longitudinale”. Burtica are pete negre care se întind și spre gusha. Baza ventrală acozii este neagră la mascul și portocalie la femelă. Coada este cenușie, cu puncte roșii sau brune și dungi albăstrui către vârf.