Trebuie să-i fac baie – ajutor!

Pisica este un animal care știe foarte bine să-și poarte de grijă – o pisică sănătoasă se spală singură și o face atât de bine, încât blana ei va fi mereu curată. Așadar, în general, pisica nu are nevoie de baie-în plus, se știe că pisicile detestă apa!

Cu toate acestea, există situații în care trebuie să-i facem baie:

  • blana este foarte murdară (dacă, de exemplu, pisica a stat afară);
  • blană este încâlcită și nepieptănată (mai ales în cazul în care tocmai ai adoptat o pisică „ulițarnică”!);
  • pisica s-a murdărit cu o substanță pe care nu o poate îndepărta singură sau toxică (ulei de motor – de sub vreo mașină, otravă de gândaci pudră etc.);
  • pisica este masiv infestată cu paraziți externi (iar baia ajută la eliminarea acestora!);
  • expoziții feline

Pisicile care au nevoie mai des de baie sunt cele cu păr lung care, în cazul în care nu este îngrijit corespunzător, se încâlțește. Părul încurcat foarte tare se adună în smocuri aproape imposibil de descurcat cu pieptenele sau cu peria, și sub aceste smocuri se adună murdărie, care reprezintă un mediu propice pentru microbi și bacterii. Aceste smocuri, în cazul în care nu pot fi descurcate cu mână în timpul băii, se taie cu multă atenție, să nu rănim pisica prinzând în foarfecă și o fâșie de piele.

Baia propriu-zisă

Se știe că pisicile detestă apa! Chiar dacă există cazuri în care pisicile fac baie cu plăcere, majoritatea se zbat și zgârie când încercăm să le introducem (chiar și cu blândețe) în cadă. Prin urmare, este recomandabil să folosim un recipient mai mic, din plastic.

Pe fundul recipientului (care poate fi un lighean sau chiar un castron mai mare) se așează un prosop, pentru ca pisica să nu alunece și… să aibă de ce să se agațe cu ghearele pentru a se simți „ancorată” și în siguranță. Este preferabil să și le înfigă în prosop, decât în mâinile tale!

Potrivește temperatura apei (care trebuie să fie călduță, cât mai aproape de temperatura normală a pisicii). Înainte de a umple recipientul cu apă (care trebuie să ajungă până la pieptul pisicii așezate înăuntru), așează pisica, cu blândețe, în recipientul gol. Nu introduce pisica în apă deja pregătită, este mai ușor și pentru ea, și pentru tine, dacă pui apa după aceea. În orice caz, este mai ușor de ținut dacă încearcă să iasă!

Odată recipientul umplut, umezește bine blana pisicii până la piele, începând cu zona gâtului. Nu se umezește capul și se evită ochii și urechile. După ce pisica este umezită bine, poți începe șamponarea. Folosește un produs special pentru pisici! Produsele destinate omului sau câinilor pot fi chiar periculoase!

După spălarea propriu-zisă, blana trebuie limpezită în mai multe ape, până când suntem siguri că nu a mai rămas nici o urmă de șampon-pisica se va linge cu siguranță după baie și este bine să evităm ca ea să înghită rămășițele samponului.

După limpezire, scoate pisica din baie și las-o să se scuture. Asigură-te ca ușă încăperii în care tocmai ai executat această operațiune complicată este închisă-altfel, s-ar putea să cauți pisica udă prin toată casa sau s-o scoți plină de praf de sub vreun pat!

Șterge bine pisica cu un prosop gros, apoi schimbă prosopul cu unul uscat și înfășoar-o în el, mai ales dacă este frig afară. O pisica udă poate răci foarte ușor. Dacă stă, usuc-o cu foenul, ținut la câțiva centimetri depărtare de corpul pisicii (ca jetul de aer să nu fie prea fierbinte). Dacă nu stă (și majoritatea nu stau!) usucă pisica bine-bine cu al doilea prosop. Blana se piaptănă când este deja aproape uscată.

Foto: Public Domain

Leave a Reply