Toaleta zilnică – o blană lucioasă, sănătoasă și mai puțin păr în casă!

Pentru ca blana cățelului tău să arate întotdeauna bine, pentru a preveni căderea în exces a părului și pentru că pielea lui să rămână sănătoasă, îngrijirea zilnică a blănii ar trebui să devină o adevărată plăcere atât pentru el, cât și pentru tine.

Pentru aceasta, este bine ca periajul să se facă bine de la început – cu blândețe și grijă, încercând să smulgem cât mai puține fire de păr sănătos, evitând zonele dureroase în cazul în care câinele ne „semnalizează” existența unor astfel de zone (caz în care trebuie să aflăm și de ce!); în caz contrar, vei alerga după câine de fiecare dată când trebuie periat, vei avea de furcă cu ghemele de păr încurcat și vei aduna grămezi de fire de păr de pe covor!

Pentru început, trebuie să alegem setul de instrumente necesare periajului – acestea trebuie să fie adaptate tipului de păr pe care trebuie să-l îngrijim. Astfel:

Perie obișnuită (atenție – cu dinți cu capete rotunjite! – poate fi achiziționată de la orice magazin de cosmetice sau supermarket)

Se potriveste pentru majoritatea tipurilor de par; periajul se face cu miscari rapide, scurte, in sensul de crestere al firului de par.

La rasele cu par scurt si neted, periajul se poate face si in raspar, pentru eliminarea firelor moarte – dar nu uita sa piepteni la loc parul in pozitia naturala! La rasele cu par lung, periajul se face in profunzime, nu numai la suprafata blanii!

Perie deasa (cu peri din fibra naturala sau sintetica, similara ca textura cu peria de haine); acest tip de perie este mai greu de gasit, incearca la un magazin de articole cosmetice.

Numai pentru par scurt, deoarece, desi da un luciu deosebit blanii, electrizeaza firele de par, iar la rasele cu par lung acest efect este destul de neplacut.

Periajul se face numai in sensul de crestere al firului de par. Utilizarea acestui tip de perie este recomandata si pentru aplicarea uniforma de lanolina, daca este necesar, dupa baie.

Perie speciala, rectangulara, cu dinti metalici, desi, cu capete usor indoite (se gaseste in general la orice pet-shop).

Datorita texturii metalice, se utilizeaza cu multa atentie la rasele cu par scurt, deoarece dintii, foarte subtiri, le pot zgaria pielea. In general este recomandata pentru cainii cu par lung.

Periajul se face cu miscari usoare, cu atentie, periem cate o suvita (pe care o tinem strans intre degete ca sa nu smulgem fire de par sanatoase). Nu periem in raspar cu acest tip de perie!

Manusa speciala, cu o parte caucuicata si dinti grosi, din cauciuc sau plastic cauciucat, moale (se gaseste in general la orice pet-shop).

Se utilizeaza pentru masarea pielii (antrenarea circulatiei sangvine) si pentru indepartarea firelor moarte.

Nu se va utiliza ca „instrument de baza” pentru periaj, ci numai dupa periajul propriu-zis.

Pieptene (obisnuit; se recomanda un pieptene metalic cu dinti rotunjiti, care nu „electrizeaza” parul.)

Pieptenele este necesar numai la rasele cu par lung. Vei utiliza un pieptene des pentru par moale, care se descurca usor, si un pieptene rar pentru par aspru, incalcit sau care se incalceste repede.

Pieptanarea se face dupa periaj, in sensul de crestere al firului de par. Pentru descalcirea unor eventuale „noduri”, prindem intre degete, strans, suvita „vinovata” si pieptanam cu grija.

Foarfeca (obisnuita sau speciala – se poate procura de la o papetarie, de la un magazin de cosmetice sau de la pet-shopuri)
Se utilizeaza pentru indepartarea firelor si suvitelor in plus („bretonul”, la unele rase cum ar fi caniche-ul, parul in exces din urechi etc.)

Dacă te sperie ideea că va trebui să te ocupi zilnic de îngrijirea părului câinelui tău, gândește-te că este mult mai simplu să acorzi acestei operațiuni câteva minute zilnic (părul fiind în mare parte descurcat și sănătos) decât o oră, două-în cazul în care blana animalului este deja încâlcită și murdară! În plus, părul încurcat poate să fie o gazdă minunată pentru paraziți, micoze… iar dacă nu poate fi descurcat, trebuie tăiat (ceea ce dăunează aspectului câinelui!).

Pe lângă faptul că animalutzul tău va arată și se va simți mai bine, îngrijirea zilnică a părului mai are o serie de avantaje:

  • Părul în exces nu se mai împrăștie prin casă;
  • Prin periaj se activează circulația sangvină la nivelul pielii și se stimulează secreția de sebum, care protejează firele de păr, se împrăștie pe blană și îi dă un aspect lucios, sănătos;
  • Părul nu se mai încurcă și este ușor de întreținut;
  • Odată cu firele de păr moarte se elimină și murdăria (praf, descuamații ale pielii), ceea ce te scutește de baie (un câine periat zilnic nu necesită îmbăiere);
  • Poți descoperi mult mai ușor eventualii paraziți (căpușe, mai ales!) și îi poți elimina la timp, înainte să devină probleme;
  • Poți să-ți dai seama imediat dacă animalutzul tău are vreo durere (pentru că își va feri zona afectată) și poți să acționezi în consecință;
  • Timpul petrecut astfel, zilnic, cu câinele, reîmprospătează și întărește legătură afectivă dintre voi.

Și, nu uita-un câine sănătos și îngrijit se recunoaște după blană!