O problemă des întâlnită, mai ales în sezonul Sărbătorilor de iarnă când artificiile și petardele pocnesc la tot pasul, este teama de zgomote puternice și bruște. Câinii care stau în curte sunt cei mai afectați, dar problema apare și la câinii de apartament mai sensibili. Reacțiile normale și des întâlnite în acest caz sunt tendința de a se ascunde (în coteț, sub obiecte de mobilier, în colțuri întunecate ale casei), tremurături și, ocazional la unii câini anxioși, comportamente distructive (rosul diverselor obiecte din apropiere, zgâriatul insistent și obsesiv la ușă pentru a fi lăsați să intre sau să iasă, încercarea de a sări pe fereastră, caz în care câinele se izbește repetat cu capul de sticlă etc).
Există mai multe metode de a reduce teama asociată cu zgomotele puternice, mai ales dacă apariția acestora poate fi prevăzută (ca în cazul apropierii unei furtuni sau a perioadei Sărbătorilor). Una dintre ele este o plimbare prelungită cu multă joacă ce va extenua câinele, care va uita oarecum de frică în încercarea de a se odihni. De asemenea, puteți încerca să puneți muzică ritmată, la volum mare, care să acopere cât de cât zgomotele de afară, sau să lăsați televizorul pornit dacă trebuie să plecați de acasă.
Este bine să asigurați câinelui un spațiu ferit (în curte sau în casă) unde să se poată retrage dacă zgomotele care îl sperie apar când nu sunteți în preajmă.
În timpul episoadelor de frică, când câinele tremură sau se ascunde, este nerecomandat să îl mângâiem sau să-l alintăm, deoarece comportamentul nedorit se poate accentua în acest fel, iar câinele își va manifesta teama exagerat ulterior, pentru că a căpătat atenția dumneavoastră. Se recomandă să-i distragem atenția prin jocuri și să-l liniștim vorbindu-i pe un ton blând, dar ferm, nu exagerat de afectuos. De asemenea, este complet contraindicat să pedepsim câinele care are un acces de panică, pentru că nu numai că nu vom rezolva problema, dar o putem accentua, câinele asociind zgomotele care îl sperie și cu pedeapsa primită, așadar îi dăm motive să se teamă și mai tare.
Dacă ați observat în perioada Sărbătorilor că prietenul dumneavoastră are astfel de accese de panică, fiți convinși că se va manifesta la fel și în timpul unei furtuni cu tunete; puteți așadar încă de pe acum să începeți „terapia de desensibilizare” la stimulii care îi provoacă frică.
Astfel, veți procura un CD sau o casetă cu o înregistrare care să imite sunetele de care câinelui îi este frică (tunete, artificii, împușcături și alte zgomote puternice) și veți expune câinele gradual și constant la acest stimul controlabil. În prima perioadă veți lăsa sunetele la un nivel de volum minim și veți vorbi calm câinelui, din când în când, pe toată durata audiției. În timp veți crește volumul puțin câte puțin, în timpul fiecărei astfel de „ședințe terapeutice” recompensandu-l cu câte o mângâiere, câte un biscuite sau printr-un simplu „Bravo„, spus cu vocea pe care o folosiți de obicei când îl lăudați. Puteți extinde exercițiul pe durată a 3-4 săptămâni, crescând gradat volumul sunetelor dar cu multă atenție întrucât dacă vă grăbiți și creșteți prea repede nivelul de zgomot efectele pot fi contrarii scopului propus. Odată ce câinele s-a obișnuit cu zgomotele respective la volum maxim și nu mai are manifestări de teamă în prezența acestora, puteți repeta exercițiul o dată pe lună timp de 2-3 zile, în prima zi la volum mic, în a doua zi la volum mediu și în a treia zi la volum maxim. Recompensarea se va menține și pe durata acestor exerciții lunare.
Din păcate, la noi în țară psihologul canin încă nu este la îndemână; așadar, în cazul în care ați aplicat corect această tehnică de desensibilizare și totuși nu a funcționat, va trebui să consultați medicul veterinar care vă poate prescrie tranchilizante ușoare pe care să le puteți administra câinelui în perioadele în care pot apărea stimulii care îi provoacă frică – în perioada Sărbătorilor sau înainte de începerea unei furtuni.