Tăierea unghiilor pisicii este o operațiune simplă, care ne poate scăpa de mai multe mici probleme, cum ar fi ascuțitul ghearelor pe mobile, zgâriatul în timpul jocului sau zgâriatul agresiv (în cazul în care pisica are un astfel de comportament) etc.
Pentru tăierea unghiilor pisicii putem folosi un clește special (dintre cele care se găsesc în pet-shop-uri), o banală unghieră sau chiar o forfecuță de unghii. Dacă tăierea unghiilor se efectuează corect, pisica nu are de ce să protesteze, pentru că operațiunea nu este dureroasă-singura neplăcere poate fi generată de faptul că va trebui să țineți pisica într-o poziție pe care este posibil să nu o agreeze.
Pentru a tăia unghiile pisicii va trebui să-i apăsați ușor pernuțele; gheruțele vor ieși cu ușurință din „teci”; ținând apăsat, pentru ca unghia să nu se retracte, veți putea executa repede și fără probleme operațiunea.
Unghiile pisicii se taie așezând unghiera în așa fel încât muchiile să cupeze perpendicular pe unghie (de sus în jos) și nu pe lateralele unghiei; astfel se evită exfolierea ulterioară, care tentează pisica să „își ascută unghiile” în încercarea de a scăpa de părțile de unghie exfoliate.
Dacă priviți cu atenție gheruța pisicii, veți observa că este cornoasă și translucidă-în partea dinspre vârf, este aproape transparentă; în partea dinspre perniță veți vedea o zonă roz, care reprezintă capătul „degetului”, pe care îl învelește unghia propriu-zisă; tăietura unghiei trebuie făcută în așa fel încât să nu atingă această zonă. Dacă totuși ați tăiat prea adânc și ați atins și această zonă, deși dureros pentru pisică, nu este totuși foarte grav-sângerările sunt superficiale și în general se opresc de la sine.
În general este suficient ca unghiile să fie tăiate odată la 10-14 zile, dar intervalul depinde de cât de mult tăiați din unghii și de ritmul de creștere individual. Unii proprietari de pisici se rezumă la a tăia unghiile pisicii numai la lăbuțele din față, întrucât cele aflate la membrele posterioare de obicei nu produc stricăciuni în casă și în acest caz cuparea lor nu mai este necesară.
Foto: Public Domain