Struți – Boli – Infecții fungice

strutul

Struți sunt în general păsări robuste, sănătoase și rezistente la boli.

Majoritatea bolilor provin din deficiența sistemului de nutriție, compoziția nutritivă neechilibrată a furajului, expunere la substanțe dăunătoare, stres, accidente, paraziți. Cele mai multe probleme la struți apar atunci cînd pasărea nu este hrănită corect, adecvat vîrstei și cînd normele de igiene nu sînt respectate, determinînd apariția bolilor de nutriție și a infecțiilor.

Pentru că din punct de vedere medical struții nu au fost studiați foarte bine, medicamentele se administrează numai și numai dacă este nevoie și nu se intervine în alimentație atâta timp cât struțul crește bine și mănâncă normal.

 

Infecții fungice

Candidiaza este o infecție fungica provocată de candida albicans sau candida monoliformis. Poate fi depistată în cavitatea bucală și se prezintă sub forma unei membrane gălbui. Simptomele externe sunt creștere întîrziată, iar într-o formă mai avansată, deformarea ciocului și necroza pe partea superioară. Păsările bolnave nu se pot hrăni și mor prin înfometare. La păsările reproducătoare boala provoacă reducerea absorbției complexului de vitamine B și duce la mortalitatea embrionului. Boala este stimulată de administrarea de antibiotice în apa de băut și nespalarea vaselor de apă și hrană.

Aspergiloză poate apărea în cazul unei hrăniri cu furaj mucegăit. Dacă furajul este ținut în aceeași încăpere cu puii, la o umiditate mare, ventilație insuficientă, se creează condițiile apariției bolii. Infecția se transmite prin inspirația sporilor din aerul contaminat. Când este incubat un ou contaminat, acesta poate împrăștia spori și la celelalte ouă, afectând puii. Puii mici care nu au apucat să-și dezvolte un sistem imunitar împotriva saprofitelor sunt cel mai afectați de boală și mor în general la vîrstă mica, sub o lună. Struții tineri tolerează prezența patogenului (este practic prezent în orice loc de depozitare a furajului). Numai o proporție mai mare a acestuia poate provoca tuse, respirație grea, simptome asemănătoare cu pneumonia. Puii bolnavi merg cu capul în jos, având simptome asemănătoare rahitismului și constipației. La autopsie se observă noduli de culori diferite: albi, verzui, galbeni, mari de 0,5-2cm în trahee, plamâni. Tratamentul păsărilor este dificil și uneori chiar inutil.

Dermatită micotică este o boală care afectează pielea extern. Simptomele sunt inflamații umede ale pielii din zona capului și a picioarelor. Boala se poate declanșa în cazul unei hrăniri neadecvate (insuficiență procent de complex de vitamine B, zinc) și a unei igiene neadecvate a așternutului (așternut umed sau murdar).

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM