Start 22+, prima platformă din România pentru adoptarea unui stil de viață vegan

Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) în parteneriat cu Asociația Veganilor din România a lansat în România programul Start 22+, prima platformă online care oferă asistență profesională în adoptarea unui stil de viață vegan.

Start 22+ este varianta românească a programului internațional Challenge 22, care se derulează încă din 2014 în Israel, SUA, Marea Britanie și Spania, și durează tot 22 de zile. În România, asistența pentru cei care doresc să devină vegani este gratuită și asigurată de o echipă de mentori și dieteticieni, iar înscrierile se pot face prin intermediul website-ului www.start22.ro.

Redăm, mai jos, o parte din comunicatul primit de la Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.):

„Deși animalele sunt recunoscute legal la nivel european ca fiind ființe conștiente, ele nu au nici măcar dreptul fundamental la viață proprie și integritate corporală. Produsele de origine animală sunt crude, imorale, nemaifiind necesare în secolul în care trăim”, declară Max Anchidin, reprezentant Start 22.

În ultimele decenii s-au realizat numeroase studii despre alimentația vegană, astfel încât s-a ajuns și la un consens internațional. Poziția oficială a Asociației Americane de Nutriție și Dietetică, Asociației Dieteticienilor din Canada, Asociației Dieteticienilor din Australia și Asociației Dieteticienilor din Marea Britanie este că dietele bazate pe plante, planificate în mod corespunzător, sunt sănătoase, adecvate din punct de vedere nutrițional și pot asigura beneficii pentru sănătate în vederea prevenirii și tratării unor boli și afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul și obezitatea. Aceste alimentații sunt potrivite în toate etapele ciclului de viață, inclusiv sarcina, alăptarea, copilăria, adolescența, vârsta adultă, dar și atleților. Totodată, este cunoscut faptul că fermele de animale sunt o amenințare la sănătatea publică mondială, întrucât sunt locul unde se dezvoltă periodic bacterii rezistente la antibiotice și epidemii precum virusul Corona, boala vacii nebune, gripa aviară sau gripa porcină.

În contextul fenomenului încălzirii globale, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite și Comisia Europeană au concluzionat că fermele zootehnice sunt una dintre cauzele majore ale emisiilor de gaze cu efect de seră, poluării apei și a solului, defrișărilor, creării zonelor moarte în oceane și ale deșertificării planetei. E imposibil de ignorat faptul că aceste ferme sunt responsabile pentru aproximativ 15% din emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce depășește cantitatea emisiilor tuturor formelor de transport la un loc. Motivul pentru care emisiile animalelor din fermă sunt atât de poluante este faptul că produc metan și protoxid de azot, care sunt de 25-100, respectiv 296 ori mai distructive ca dioxidul de carbon.”

Leave a Reply