Simțurile porcușorului de Guineea

Auzul

Porcușorii de Guineea aud foarte bine, sunetele de joasă intensitate pe care le emit fiind una dintre dovezile în acest sens. Dacă media auzului uman este de 20 khz, porcușorul de Guineea aude sunete cu frecvența de până la 30 khz. În captivitate, ei disting pașii diferitelor persoane din jur și reacționează diferit, în funcție de relațiile stabilite cu fiecare dintre ele. De asemenea, răspund foarte bine la anumite tipuri de muzică, unele melodii având efect relaxant asupra lor. Având auzul fin, porcușorii ajung să reacționeze în scurt timp la sunetele ce le devin cunoscute, precum foșnetul pungii cu mâncare sau zgomotul ușii frigiderului.

Mirosul

Deși nu este la fel de bine dezvoltat ca al altor mamifere, precum pisicile și câinii, simțul mirosului la porcușorii de Guineea este mult mai fin decât cel al oamenilor. El ajută la recunoașterea între membrii aceluiași grup, dar și la recunoașterea stăpânului, dar variază de la un exemplar la altul.

Marcarea teritoriului se face prin secreții de feromon sau prin urină, servind la delimitarea zonei în care animalul este în siguranță și îndreptățit să devină agresiv cu intrușii, care iau cunoștință de existența acesteia prin miros.

Vazul

Ochii sunt dispuși, asemenea tuturor ierbivorelor, în părțile laterale ale capului, ceea ce le asigură un unghi de vizibilitate foarte mare. Acest fapt este esențial pentru supraviețuirea în mediul natural, porcușorul de Guineea putând să detecteze prădătorii în aproape toate direcțiile. Disting mult mai bine corpurile în mișcare decât pe cele statice iar vederea la distanță nu este foarte bună. Percepția în adâncime este destul de redusă, așa ca există riscul ca, așezat la înălțime (pat, masă, scaun), porcușorul să cadă dacă nu sunteți atenți, neavând simțul distanței care îl separă de sol.

Imaginea pe care o percep este color, iar experimentele au arătat că disting foarte bine culorile, în special roșul, galbenul și albastrul.

Gabi D
Senior Editor
Animalutze.COM