Jucăriile pentru pisici care se găsesc în pet-shopuri sunt dintre cele mai variate, de la mingiuțele din cauciuc care zornăie până la șoriceii din blăniță naturală. Toate aceste jucării sunt foarte tentante pentru pisică și în general sunt foarte bine primite de felinele noastre cu poftă de joacă. Ce trebuie însă să știm, înainte de a achiziționa o astfel de jucărie și după ce am achiziționat-o, pentru ca joaca să nu aibă urmări neplăcute, sunt câteva reguli de siguranță.
Înainte de a achiziționa jucării pentru pisică
Vom alege jucării care să nu aibă părți mici, detașabile, (în genul mingiuțelor de cauciuc care seamănă cu niște „arici”, „țepii” fiind tot din cauciuc și care se rup foarte ușor) pentru că în toiul jocului pisica le poate înghiți și se poate îneca cu ele sau, odată înghițite, îi pot produce leziuni la nivelul tubului digestiv (care se pot manifesta în diverse moduri, de la scaune cu sânge până la ocluzii intestinale).
Vom alege jucării greu de rupt sau de spart, dar suficient de maleabile încât să nu existe riscul ca pisica să-și rupă dinții mușcându-le. Astfel, deși mai puțin amuzante și zornaioare, sunt de preferat mingiuțele din cauciuc pline. Dacă alegeți o mingiuță zornăitoare, căutați una de dimensiuni suficient de mari în așa fel încât pisica să nu o poată mușca sau apuca cu botul.
Vom evita jucăriile din pluș (pisica se poate îneca cu scamele care ies din jucărie) și, de asemenea, jucăriile din blană sintetică, deoarece firele înghițite pot forma gheme în stomac, greu de eliminat.
Jucăriile „pufoase” sunt preferate de pisici, deoarece li se agăță de gheare și au impresia că „se luptă” cu o pradă vie; vom alege jucăriile de acest fel numai din materiale naturale (blană) și preferabil natur, nevopsite (multe astfel de jucării existente în comerț sunt vopsite în culori vii, pentru a fi mai atractive pentru stăpân!). Verificați ca blăniță din care este făcută jucăria să fie bine prelucrată, astfel încât să nu cadă ușor părul din ea.
După ce ați achiziționat jucării pentru pisică
Dacă există riscul ca pisica să poată ingera diverse părți din jucărie (jucării cu părți detașabile sau care se pot rupe ușor, jucării din blăniță) nu lăsați pisica să se joace cu ea nesupravegheată. Dați-i jucăria și urmăriți jocul; dacă nu aveți timp să vă jucați împreună cu pisica, nu-i lăsați jucăria la îndemână când nu sunteți de față. Pe lângă faptul ca siguranța pisicii este importantă, dacă nu are tot timpul acces la jucărie nici nu se va plictisi de ea și se va juca de fiecare dată cu același elan ca și când jucăria ar fi nouă.
Dacă ați achiziționat jucăriia care prezintă siguranță pentru pisica dar are se pot rostogoli sub mobile, puteți să le lăsați la îndemâna pisicii dar este preferabil să o faceți agățându-le de ceva (clanță, spătarul unui scaun etc,); pe lângă faptul că va fi mult mai amuzant pentru pisică să vâneze o pradă zburătoare și anarhică, va va fi mult mai ușor să recuperați jucăria în acest fel, decât să stați să o căutați pe sub canapea sau fotolii.
Foto: Public Domain