Setter-ul – caracteristici pe tipuri

Tipurile de Setter

Rase de câini - câinele Setter
Câinii Setter

Setterii fac parte din clasa câinilor de vânătoare, fiind specializați în exclusivitate pentru vânatul cu pene. Câinii de vânătoare, în funcție de rasă, sunt clasificați după modul în care se comportă în timpul vânătorii. Astfel, există trei tipuri de câini de vânătoare: spanieli, pointeri și retrieveri.

  • Spanielii sunt cei care sperie vânatul pentru că acesta să iasă din ascunzătoare.
  • Pointerii sunt cei care indică locul în care se află prăda, în timp ce retrieverii aduc vânătorilor prada împușcată.
  • Sarcina setterilor este complexă. Ei marchează locul unde se află prada-la fel ca și pointerii însă, la semnalul stăpânilor, ei sperie prada să iasă din ascunzătoare pentru a putea fi prinsă de vânători – la fel ca și spanielii, pe lângă aceste două caracteristici, îndeplinesc și funcția retrieverilor, aceea de a aduce prada. Spre deosebire de alți câini de vânătoare care urmăresc prada cu nasul pe pământ, setterii au tendința să ridice botul în sus și să adulmece mirosul

Utilitatea Setterilor

Rase de câini - câinele Setter
Câinele Setter

Setteri sunt și foarte buni câini de companie, din acest motiv sunt mult mai des achiziționați decât pentru vânătoare. Ei sunt foarte inteligenți, echilibrați și plini de energie. Au un miros foarte bine dezvoltat, sunt rezistenți și sunt foarte credincioși stăpânilor. Setterii iubesc oamenii și sunt foarte prietenoși și sociabili, din acest motiv nu este indicat să puneți un setter să păzească casa. Sunt foarte jucăuși și se maturizează târziu, după trei ani.

Fiind plini de energie, se adaptează la viața în apartament numai cu condiția să li se asigure lungi plimbări zilnice, altfel vor transformă apartamentul în loc de joacă – ceea ce s-ar putea dovedi destul de incomod. Setterii sunt foarte inteligenți și ușor de dresat însă, deoarece sunt și încăpățânați, este mai eficientă metoda dresajului prin recompensă decât cea prin pedeapsă.

Cele 4 tipuri de Setteri

Există 4 tipuri de setteri: Englez, Gordon, Irlandez-Roșu și Alb cu Roșu. Deși cea mai evidentă diferență între aceștia este culoarea, mai există și alte diferențe în formă, mărime și temperament.

Setterul Irlandez Roșu

Setterul Irlandez Roșu este cel mai cunoscut tip de setter; de aceea, de multe ori când se vorbește despre setterul roșu nu se mai pomenește culoarea acestuia și se spune simplu setter irlandez. El este cel mai diferit de familia sa, asemanandu-se mai mult cu pointerii decât cu spanielii. Este mult mai înalt decât ceilalți setteri, cu spatele mai arcuit pentru a permite o viteză mai mare.

Dezvoltându-se în Irlanda unde terenul este mai deschis, fără prea mult stufăriș, dar cu mai puțin vânat, Setterul Irlandez a trebuit să-și dezvolte atât rezistența cât și viteza. Este apreciat mai ales pe post de câine de companie decât pe post de câine de vânătoare cu toate că este un excelent vânător; chiar dacă nu mai este folosit des la vânătoare, instinctele lui sunt foarte bune-se crede că are cel mai dezvoltat simț dintre toți câinii de aret.

Deși este foarte energic și încăpățânat, ceea ce-l face mai greu de dresat pentru vânătoare, Setterul Irlandez Roșu are o memorie excelentă și nu uită ceea ce a fost învățat. Se spune că un Setter Irlandez Roșu este atât de eficient la vânătoare încât el poate suplini fără probleme lipsa de experiență sau de talent a vânătorului pe care-l însoțește.

Setterul Englez

Colorat alb cu pete mici negre, oranj sau roșii, Setterul Englez este cel mai mic din familia sa, și cel mai asemănător cu spanielii. Aceștia au fost creați mai mult pentru rezistență și nu neapărat pentru viteză.

Setterii Englezi se înțeleg excelent cu copiii, fiind extrem de blânzi, prietenoși și răbdători. Aceștia tolerează din partea copiilor orice fel de comportament – trasul de blană, de urechi, bagatul degetelor în ochi, ciupitul etc – chiar dacă sunt răbdători, acest „tratament” nu trebuie tolerat de către părinți: gândiți-va că, indiferent dacă dau sau nu semne că i-ar durea, nu este plăcut ca cineva sa-i trateze astfel, chiar și în joacă-există multe alte moduri prin care un copil se poate juca cu un câine.

Setterul Gordon

Se presupune că Setterul Gordon provine din Scoția, și își datorează numele celui de-al patrulea Duce de Gordon care a crescut cei mai frumoși setteri negri și maro. Setterul Gordon este mai înalt decât Setterul Englez și are cel mai mare cap și cea mai scurtă coadă din familia sa. Coloritul său îi permite să iasă în evidență în iarbă sau zăpadă. Ca și frații săi, Setterul Gordon este blând și răbdător. El se caracterizează prin inteligență și adaptabilitate și este mai ușor de dresat decât „frații” săi.

Setterul Gordon este foarte loial însă acceptă un singur stăpân față de care își arată loialitatea. Din acest motiv el poate fi folosit la vânătoare numai de către stăpânul său. Datorită caracterului său dominator nu se înțelege bine cu alți câini de același sex, pe care încearcă să-i domine continuu.

Setterul Irlandez Alb cu Roșu

În timp ce Setterul Irlandez Roșu s-a dezvoltat mai mult ca și câine de companie datorită frumuseții sale, Setterul Irlandez Alb cu Roșu nu a fost mult timp la fel de apreciat ca cel roșu pentru companie, astfel și-a dezvoltat calitățile de vânător foarte bun. Deși este o rasă foarte puțin răspândită, Setterul Irlandez Alb cu Roșu începe să devină căutat datorită calităților sale: bun vânător, loial și ascultător, inteligent, ușor de dresat și foarte prietenos.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM

Foto: pixabay.com