Puii de câine au obiceiul de a se linge pentru a se spăla și de asemenea de a-i linge pe ceilalți pui aflați în preajma lor. Acest coportament, pe lângă faptul că oferă igiena necesară, are și un caracter social; astfel, pe lângă faptul că îi ajută pe ceilalți să se spele în zonele mai puțin accesibile (urechi, față) este și un mod prin care cățelul își arată afecțiunea și prietenia. De asemenea, când puiul de câine se simte neglijat sau simte nevoia să fie „băgat în seamă” de către mamă sau de către frați, poate să ceară afecțiune în acest fel, lingând botul sau fața celor de la care vrea să obțină atenție.
Cu cât înaintează în vârstă, pentru cățel aceasta capătă alt înțeles.
„Rudele” câinilor noștri, lupii, mai precis lupoaicele atunci când au pui, mănâncă prada în momentul în care o doboară; când lupoaica ajunge în cuib, puii infometați o înconjoară și o ling pe față. Acest gest poate părea unul de afecțiune între mamă și puii săi, dar nu semnifică nicidecum afecțiunea ci faptul că puii cer de mâncare. Lupoaica, în loc să târască vânatul până în vizuină, îl mănâncă; când se întoarce la pui, regurgitează mâncarea parțial digerată. Pe lângă faptul că efortul fizic depus pentru transportul hranei este mult mai mic, hrana este parțial digerată și astfel mult mai ușor digerabila pentru pui.
Câinii domestici, cu toate că sunt înrudiți cu lupii, nu și-au păstrat acest obicei, din contră, dacă prietenul dumneavoastră canin regurgitează (vomită) este evident că ceva este în neregulă cu el sau cu mâncarea lui. Dacă în schimb vă linge pe față, ar trebui să vă gândiți că nu este numai un semn de afecțiune, ci că poate îi este foame.
Linsul mai poate fi și un semn de respect și acceptare ca stăpân sau ca lider de grup, sau șef al haitei. Câinii au obiceiul de a linge mâinile sau fața stăpânului atunci când vor să-și arate supunerea sau când încearcă să obțină iertarea pentru câte o năzbâtie, gestul, combinat cu alte manifestări submisive, are rolul de a transmite interlocutorului că intențiile sunt bune și că nu i se va opune rezistență, astfel, câinele se pune total la dispoziția stăpânului sau, în cazul în care se manifestă astfel față de alt câine, la dispoziția respectivului, pe care îl acceptă ca superior ierarhic.
Chiar dacă nu mai sunt pui, câinii își păstrează obiceiul de a linge fața altor câini sau a stăpânului dar înțelesul gestului ia alte nuanțe; este, precum spuneam mai sus, un semn de respect față de câinele mai mare sau față de om, a cărui dominație o acceptă fără condiții. Atunci când vrea să-și arate respectul față de un câine mai mare, câinele recurge la acest gest și la o anumită postură corporală (picioarele îndoite așa încât să trebuiască să-și ridice capul spre celălalt); aceasta este o poziție care-l face să pară mai mic, exact așa cum era, ca pui, față de mamă sa. Câinele care primește semnul de recunoaștere își va menține corpul și picioarele drepte, capul ridicat și nici nu va întoarce gestul, arătându-și astfel supremația.
Andreea P.
JuniorEditor
Animalutze.COM