Semne ale problemelor de sănătate la iepuri

Ca orice alt animal de companie și iepurii pot avea la un moment dat nevoie de tratament medical de urgență. O boală sau o lovitură poate necesita intervenție imediată, chiar înainte ca animalul să fie examinat de un medic veterinar. Instalarea bruscă a unei probleme de sănătate a iepurelui poate speria destul de rău pe stăpânul acestuia. De obicei, este destul de dificil să gândești clar în astfel de momente. Dacă observați că iepurele dumneavoastră are nevoie de ajutor medical imediat cel mai bine este să vă păstrați calmul și să aveți la dispoziție numărul de telefon sau adresa celui mai apropiat cabinet veterinar.

Este important să fiți întotdeauna pregătit pentru o situație de urgență și să reușiți să identificați posibilele probleme cu sănătatea ale iepurelui.

Urmează o listă cu mai multe simptome care vă pot indica faptul că iepurele suferă și că intervenția imediată este esențială

Sânge în urină

Sângele în urină este un semn foarte serios de boală. Printre cauzele prezenței sângelui în urină se numără afecțiuni ale uterului, pietre la rinichi, cancer vezical sau o traumă suferită la vezica urinară. Dacă sângele este eliminat separat, la sfârșitul urinării, atunci probabil că femela suferă de o problemă la uter. Pierderea în exces de sânge este semnul unei boli care poate fi fatală. Urinarea cu sânge ar trebui menționată imediat medicului veterinar, mai ales dacă iepurele pare că face un efort major să urineze, elimină des, este slab sau pare deprimat. În mod normal culoarea urinei unui iepure variază de la galben la portocaliu, în funcție de pigmenții produși în vezică și de plantele mâncate de rozător. Sângele din urină este de un roșu clar. Dacă aveți dubii cu privire la culoarea urinei propriului iepure, luați o mostră și mergeți la medicul veterinar pentru a o evalua.

Diaree

Ca efect al diareei, scaunele iepurilor sunt lichide și pot conține urme de sânge. Această problemă de sănătate este deseori produsă de o dereglare gravă a tractului gastrointestinal al animalului. Pe lângă diaree, animalul vă suferi de deshidratare și va intra în șoc. Dacă iepurele dumneavoastră are diaree, nu încercați să îl tratați singur. Mergeți cu rozatorul cât mai repede la un medic veterinar. Iepurii pot elimina și scaune parțial moi. Și acestea sunt semne ale unei probleme digestive, însă nu reprezintă o urgență medicală pentru că sunt cauzate, de obicei, de schimbarea dietei.

Salivarea în exces

Salivarea în exces este cea mai întâlnită cauză a problemelor dentare. Dacă iepurele salivează din cauza unei probleme la dinți, înseamnă că are dureri și trebuie consultat cât mai repede de un medic veterinar. Semnele salivării excesive sunt: lipsa apetitului, pierderea în greutate iar blana este permanent umedă în jurul gurii și a gâtului. Salivarea excesivă poate fi provocată și de anumite tipuri de otrăvire și dacă această problemă este însoțită de o stare generală slabă trebuie să mergeți de urgență cu iepurele la medicul veterinar.

Capul este aplecat într-o parte

Dacă iepurele dumneavoastră își ține capul aplecat într-o parte, s-ar putea să sufere de o infecție la urechi, să fie lovit la cap sau are o problemă la creier cauzată de o infecție, afecțiune parazitară sau de altă natură. Este esențial ca animalul să fie consultat de un veterinar în cel mai scurt timp.

Hipertermie

Iepurii sunt predispuși la hipertermie și pot tolera mai ușor temperaturile foarte scăzute față de cele foarte ridicate. O zi caldă și umedă poate fi de ajuns să provoace iepurelui un atac de hipertermie. Semne ale hipertermiei includ respirație greoaie, letargie severă și o temperatură corporală ridicată (temperatura normală a unui iepure este în jur de 39 de grade Celsius). Dacă iepurele dumneavoastră a fost expus la temperaturi foarte ridicate și credeți că suferă de hipertermie, duceți animalul imediat într-o zonă răcoroasă, înveliți-i urechile într-un prosop umed și mergeți imediat cu rozătoarea la un medic veterinar.

Constipație

Dacă iepurele nu a eliminat deloc în ultimele 24 de ore, va avea nevoie de intervenție medicală de urgență. Cea mai întâlnită cauză a acestei probleme o reprezintă obstrucția completă sau parțială a tractului gastrointestinal. De asemenea, problemele cronice de motilitate (mișcările de contracție și de relaxare ale intestinelor) pot duce la constipație. În cazul în care, pe lângă lipsa scaunelor, observați și că abdomenul iepurelui e umflat (burta poate fi tare sau, dimpotrivă, de parcă ar fi plină cu un lichid), rozătoarea strânge constant din dinți, are o privire pierdută, stă într-o poziție ghemuită, își pierde apetitul sau refuză să se miște, atunci trebuie să duceți animalul dumneavoastră de casă imediat la un cabinet veterinar. Genul acesta de probleme pot fi fatal în primele 48 de ore, dacă sunt lăsate netratate. În cazul unei obstrucții intestinale, foarte probabil, iepurele va fi supus unei intervenții chirurgicale.

Durere

Dacă un iepure simte durere, ar trebui dus imediat la un medic veterinar pentru a fi identificată cauza suferinței. Semnele durerii sunt: depresia, salivarea excesivă, strângerea constantă din dinți, insomnia, pierdea apetitului, respirație rapidă sau greoaie, refuzul de a se mișca, permanenta poziție ghemuită a corpului, agresivitate inexplicabilă, poziții ale corpului ciudate.

Dacă iepurele dumneavoastră nu poate sta în picioare, nu îl forțați. În schimb, așezați-l cât mai confortabil pe o pătură sau pe un prosop și duceți-l de urgență la un medic veterinar.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain