Câinii câteodată pare că au un stomac „de fier” și reușesc să mănânce obiecte și substanțe care ne dezgustă. Este adevărat că prietenii noștri patrupezi pot mânca multe lucruri fără probleme dar la fel de valabilă este ideea că o schimbare bruscă în dieta principală a câinelui poate afecta stomacul și obiceiurile de hrănire ale animalului. Schimbarea dietei câinelui trebuie făcută treptat pe o perioadă de cel puțin patru zile.
În prima zi a procesului de schimbare ar trebui să nu renunțăm deloc la mâncarea veche. Umplem castronul câinelui cu trei sferturi mâncare veche și un sfert cu noua hrană. Folosim această proporție pentru încă două zile. După acest prim pas, mărim la jumătate din castron cantitatea de mâncare nouă pentru cățel. Din nou păstrăm raportul dintre hrană veche și cea nouă pentru cel puțin două zile. În acest ritm vom reuși să schimbăm dieta câinelui fără ca acesta să aibă probleme în acceptarea noilor ingrediente. În cazul în care facem trecerea prea brusc câinele va avea crampe și arsuri la stomac. De asemenea, indigestia, diareea, voma sau pur și simplu refuzul de a mânca sunt efecte ale unei schimbări prea rapide a dietei.
De multe ori oamenii cumpără orice mâncare pentru câini găsesc pe piață, gândindu-se la economiile pe care le pot face. Chiar dacă simțim că am făcut o alegere bună punând niște bani deoparte, câinele nostru are de suferit. Indigestie, diaree cronică sau un câine mofturos la mâncare sunt doar trei efecte cauzate de schimbarea constantă a dietei patrupedului.
Câinii pot dezvolta și obiceiuri neadecvate când vine vorba de hrănire. Unii câini mănâncă prea repede și asta le poate afecta digestia. Putem încerca să împrăștiem mâncarea pe o coală împiedicându-l să mănânce în grabă. Această metodă este însă valabilă doar cu mâncarea uscată. O altă variantă ar fi să punem o minge grea în mijlocul castronului cu mâncare, astfel câinele va fi obligat să ocolească mingea pentru a mânca. Putem să îl hrănim fără grabă, din mână și să-l învățam că oricât de repede va înfuleca porția inițială tot va trebui să aștepte pentru următoarea.
Un alt obicei neplăcut al câinilor este să care mâncarea prin diferite zone ale casei. În funcție de unde își duce mâncarea ne putem da seama de ce face acest lucru. Dacă vine lângă noi, înseamnă că vrea să mănânce în compania noastră, așa că tot ce putem face e să hrănim câinele la aceeași oră la care mâncăm și noi.
Deseori în casele în care sunt mai mulți câini există tendința de ai lasă pe aceștia să se hrănească ori de câte ori simt nevoia. Unii câini, care nu știu când să se oprească, se pot hrăni liber fără să aibă vreun fel de problemă cu greutatea. Însă în cazul celor care nu sunt la fel de norocoși trebuie să limităm accesul la mâncare. Putem să-i lăsăm mâncarea la dispoziție, în reprize de câte 20 de minute, la distanță de câteva ore, și, când considerăm că a mâncat destul, nu îl mai hrănim în ziua respectivă.
În cazul în care câinele refuză să mănânce fără un motiv ușor de identificat (patrupedul este pretențios la mâncare, schimbarea locuinței sau a dietei) atunci trebuie să mergem cu animalul de companie la veterinar. Refuzul de a mânca poate fi semn al unei probleme de sănătate.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain / Cyberjobe