Șerpii sunt animale fascinante și, dacă sunt abordați cum trebuie, pot fi niște animale de casă destul de sigure. Aceste reptile au nevoi specifice și ar trebui ținute decât de persoane gata să înțeleagă și să respecte aceste nevoi. Dacă îți dorești un șarpe pe post de animal de companie trebuie să iei la cunoștință toate aspectele unice ale creșterii unui astfel de animal și care specii se potrivesc cel mai bine unui stăpân începător.
Înainte de toate trebuie să realizezi că, atunci când alegi un șarpe ca animal de companie, îți iei un angajament pe termen lung. Mulți șerpi trăiesc peste 20 de ani. Șerpii sunt animale de pradă și trebuie hrăniți în consecință. Va trebui să rezervi ceva spațiu în congelator pentru a depozita „prada”, cum ar fi rozătoare sau pui de găina. Șerpii sunt experți în evadări și trebuie să te asiguri că ai asigurat toate posibilele ieșiri din casă pe care le poate găsi reptila.
În cazul în care îți dorești un șarpe ca animal de casă, cea mai bună alegere este să achiziționezi un exemplar crescut în captivitate. Șerpii prinși în sălbăticie sunt mai predispuși la stres, la paraziți și la diferite boli. De asemenea, șerpii care au fost prinși în natură pentru a fi vânduți sunt mai greu de stăpânit.
În momentul în care te-ai hotărât la un șarpe, nu uita să ceri de la vânzător cât mai multe informații despre animal. Nu strică nici să ceri să ți se arate cum animalul se hrănește, pentru a vedea dacă șarpele mănâncă prada deja omorâtă și dacă are probleme cu alimentația. Pitonul este recunoscut pentru probleme legate de hrănire. Majoritatea șerpilor ar trebui hrăniți cu pradă de aceleași dimensiuni ca cea mai lată zonă a corpului reptilei. Asta înseamnă că, pe măsură ce șarpele crește, va trebui să îi oferi și o prada mai mare.
Speciile de șerpi recomandate pentru începători sunt „șerpii de fermă„(Elaphe guttata), „șerpii regali” și „de lapte” (Lampropeltis triangulum) și pitonii „pitici” (Python regius). Aceste specii sunt de mărimi rezonabile, destul de ușor de îngrijit și tind să fie destul de docile. Este bine ca stăpânii începători să se ferească de unele specii de șerpi, precum Boa constrictor, piton birmanez (Python molurus bivittatus), pitoni și boa cățărători sau șerpi de apă. În general, trebuie evitați șerpii constrictori, veninoși sau cei mai greu de întreținut.
Reptilele folosesc căldura din jurul lor pentru a-și regla temperatura. Păstrarea unei temperaturi corporale adecvate la șerpi este foarte importantă pentru funcții precum digestia. Acvariul în care este ținut șarpele trebuie încălzit doar într-o parte pentru a oferi animalului posibilitatea de a-și regla temperatura. În sălbăticie, multe specii de șerpi își scad temperatura în timpul nopții. Trebuie să aveți în vedere și acest aspect. Puteți să imitați condițiile din natură scăzând intensitatea sursei de căldură din acvariu în timpul nopții.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain