Școala de Medicină Veterinară de la Universitatea din California, orașul Davis, este unul din centrele științifice principale în studierea nutriției felinelor. Descoperirile făcute la Universitatea din California au condus la mai multe schimbări în formulele mâncării pentru pisici din comerț. În ciuda multor descoperiri în ceea ce privește hrănirea felinelor, cunoștințele despre nevoile în nutrimente ale pisicilor încă sunt incomplete.
Față de alte animale domestice, pisicile sunt exclusiv carnivore. Dieta bazată doar pe carne aduce pisicii anumite nutrimente care nu sunt incluse în dietele omnivore sau vegetariene. Pisicile din case nu mai vânează ci sunt hrănite cu mâncare cumpărată, bogată în nutrimente derivate din plante. Producerea de mâncare strict provenită din carne, pentru comercializare, este mult mai scumpă. Pisicile au pierdut astfel capacitatea de a sintetiza în propriul corp nutrimente precum retinolul (vitamina A), acidul arachidonic sau taurina.
Mâncarea comercializată pentru pisici, în zilele noastre, deși nu este hrana lor naturală, este foarte eficientă în a oferi numtrimentele esențiale unei pisici, indiferent de vârsta animalului. Totuși, există încă loc pentru a îmbunătăți calitățile nutriționale ale mâncării pentru pisici.
Una dintre problemele din ce în ce mai discutate este cea privind reacțiile adverse ale pisicilor la dieta bazată pe mâncare din comerț. Aceste reacții adverse se clasifică în hipersensibilitate la mâncare (probleme care au la bază sistemul imunitar) și intoleranța la anumite tipuri de mâncare (o largă categorie de reacții adverse fără vreo legătură cu mecanismele sistemului imunitar). Manifestările ambelor categorii de probleme pot fi vărsături, diaree cronică sau intermitență, flatulență sau scaune cu sânge. Problemele gastointestinale pot fi însoțite de boli ale pielii, ca mâncărimi puternice ale capului și gâtului sau o calitate slabă a blănii. Pierderea în greutate este accentuată în cazurile severe ale reacțiilor adverse la mâncare și, de asemenea, inflamarea intestinală apare în multe cazuri asemănătoare.
Chiar dacă inflamațiile intestinale sunt foarte întâlnite la majoritatea bolilor sistemului digestiv, termenul de „inflammatory bowel disease” (boala inflamatorie a intestinelor sau IBD), este rezervat pentru acele cazuri când nu pot fi identificate cauzele exacte ale apariției respectivei probleme de sănătate. IBD, cea mai întâlnită cauză a vomării și diareei cronice la pisici, este o boală în care dietă poate să aibă un rol foarte important. Pisicile care suferă de IBD pierd, din cauza celulelor inflamate, o suprafață importantă din intestin, reducându-se abilitatea animalului de a digera și absorbi nutrimentele din mâncare. Rezultatele vizibile sunt pierderea în greutate și scaune fără consistență. O urmare a IBD cronice poate fi apariția unor tumori.
Importanța bolii inflamatorii intestinale la pisici a fost motorul mai multor studii desfășurate la Universitatea Davis din California. Unul dintre aceste studii, condus de Dr. Nick Cave, a urmărit diferența dintre numărul de anticorpi produși împotriva proteinelor dietetice de către pisicile sănătoase față de cel produs de către pisicile cu IBD. Rolul dietei în declanșarea IBD este dificil de studiat pentru că sunt multe ingrediente din mâncare care pot contribui la apariția bolii. O dietă care poate cauza probleme unei pisici poate fi foarte bună pentru o altă pisică. Cu toate acestea, se speculează că pisicile hrănite „natural” sunt mai puțin predispuse la IBD față de pisicile hrănite cu mâncare din comerț.
Dieta naturală a pisicilor nu conține grâu, lapte, ouă și multe alte ingrediente des folosite în prepararea mâncării pentru pisici. De asemenea dieta naturală a pisicilor nu conține aditivi și conservanți. Toate aceste ingrediente sunt folosite pentru a îmbunătății imaginea alimentelor în ochii proprietarilor dar pot declanșa reacții adverse. Dieta naturală a pisicilor conține, în principal, mamifere mici la care se adaugă insecte, reptile sau păsări. Există deci o nevoie clară de a găsi o dietă completă și echilibrată pentru pisici. Se găsesc deja nenumărate diete „naturale” pe care crescătorii le folosesc în hrănirea animalelor de casă, în special bazate pe carne crudă, și s-a observat o îmbunătățire a stării blănii pisicii sau câinelui cât și faptul că aceste animale sunt mai active (semne ale unei stări bune de sănătate). Însă niciuna dintre aceste diete nu a fost studiată în mod științific în cazul pisicilor, cunoscute pentru nevoi exacte în materie de nutriție.
Echipa de cercetători de la Universitatea din orașul Davis, California, au întreprins un studiu în care au folosit 22 de pisici, 13 masculi și 9 femele, cu vârste între 7 și 20 de săptămâni. S-au format apoi două grupe formate din pisici, alese aleatoriu din cele 22. Un grup a fost hrănit doar cu carne crudă de iepure, iar celălalt cu mâncare comercializată. Pisicile folosite în studiu aveau un trecut medical cu probleme intestinale.
Prima diferență s-a observat după o săptămână de la începerea studiului, scaunele pisicilor hrănite cu iepure fiind mai consistente. Chiar și calitatea blănii era superioară în cazul pisicilor hrănite „natural”. Nu s-a constatat însă nicio diferență în ceea ce privește rata de creștere, gradul de inflamare a tetuturilor din tractul intestinal sau numărul de bacterii din intestinul subțire. Benefiicile dietei cu iepure au vizat decât calitatea scaunelor și a pielii. După 10 luni de diete una dintre pisicile hrănite cu iepure a murit după o scurtă suferință fiind diagnosticată cu cardiomiopatie dilatată datorată unei severe deficiențe de taurină. Mai mult decât atât, 70% dintre pisicile rămase, hrănite cu iepure, prezentau, în diferite grade, aceleași probleme de sănătate. Pentru ultimele trei luni ale studiului dieta „naturală” a fot suplimentată cu taurină și nivelul acesteia din urmă a revenit la normal.
Studiul celor de la Universitatea din Davis, California, a adus mai multă lumină în problema dietei pentru pisici. Un control mai bun al cazurilor de IBD la pisici se poate realiza printr-o dietă echilibrată. Hrănirea exclusivă cu carne, deși poate îmbunătăți calitatea blănii animalului, poate, de asemenea, să ducă la o deficiență a taurinei cu consecințe grave pentru sănătatea pisicilor.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain