Rețete culinare dietetice

Dacă aveți un câine cu probleme ale aparatului digestiv, fie că este vorba de o afecțiune a ficatului, a bilei, a intestinului sau a oricărui alt segment al aparatului digestiv, este bine ca hrana administrată să fie dietetică, cel puțin până când problema se rezolvă și, uneori, în funcție de gravitatea problemei, pe tot parcursul vieții.

În comerț există hrană specială pentru câini cu probleme ale aparatului digestiv, dar de multe ori este prea scumpă pentru buzunarul nostru și, prin urmare, suntem obligați să încercam să găsim metodă potrivită pentru alimentația câinelui gătind hrană în casă. Din păcate, fără cunoștințe solide de nutriție canină, este greu ca mâncarea gătită în casă să fie completă din punct de vedere al nutrienților; astfel, pentru a asigura o alimentație echilibrată, putem varia meniul câinelui folosind o gamă variată de rețete ușor de preparat, cărora le va aprecia gustul și care vor rezolva problema împăcării dietei cu aportul de substanțe nutritive.

Câteva reguli generale

Un câine cu probleme ale aparatului digestiv va primi mâncare săracă în grăsimi, bogată în fibre pe care le poate digera, vitamine din legume și cu un aport minim de proteină. Așadar, la alcătuirea rațiilor de mâncare dietetice vom ține cont de următoarele proporții:

  • 45% fibră (din cereale);
  • 35% legume;
  • 20% alimente care conțin proteină (carne, lactate, ou).

Ca și în alimentația obișnuită a câinelui sănătos, se evită pâinea și cartofii, care sunt indigeste și de obicei responsabile de majoritatea problemelor aparatului digestiv al câinelui, datorate alimentației (saliva câinelui conține o cantitate scăzută de ptialină, ferment care ajută la digestia amidonului). Se recomandă ca 1/3 din alimentația câinelui să fie compusă din cereale integrale (fulgi de ovăz, fulgi de porumb, grâu încolțit, orez fiert, arpacaș, mămăligă și, cu precauții, paște făinoase bine fierte și scurse de apă), care suplinesc necesarul de fibră și ajută digestia.

Legumele se adaugă la rație fierte sau crude dacă animalul le acceptă: morcov, salata verde. De asemenea, merele sunt indicate, deoarece conțin vitamine și sunt ușor digerabile.

Carnea (de pasăre, fără oase, sau de vacă) se va administra fiartă; este bine să evitați să amestecați în hrana câinelui cu afecțiuni digestive zeama rezultată din fierberea cărnii, deoarece conține grăsimi și colagen și digestia acestora solicită ficatul. Lactatele, în special brânzeturile, trebuie să fie slabe (nu se recomandă brânza telemea, decât în cantități mici și desărată)-se recomandă brânza de vaci proaspătă, laptele bătut și iaurtul. Ouăle se administrează fierte și în cantitate mică, o dată pe săptămână este suficient.

Ingredientele preparate termic se lasă să se răcească în prealabil; ingredientele servite crude se scot din timp din frigider și se lasă până ajung la temperatura camerei.

Rețete

Cereale cu iaurt

Cerealele integrale conțin suficient de multe vitamine și alte substanțe nutritive încât să suplinească lipsa legumelor, astfel, în combinație cu iaurt sau lapte bătut, sunt și sănătoase, și apreciate de către câine.

Ingrediente: 40% cereale integrale, 40% fulgi de ovăz sau de porumb, 20% iaurt / lapte bătut.

Se pun cerealele într-un bol; dacă necesită fierbere, se fierb. Se amestecă cerealele cu iaurtul sau laptele bătut și se lasă 10-15 minute, să se înmoaie. Se adaugă fulgii de ovăz sau de porumb imediat înainte de servirea rației, pentru a nu se înmuia-astfel, prin consistența lor crocantă, vor curăța dinții câinelui.

Paste cu brânza și iaurt

Pastele făinoase conțin mult amidon – de aceea, se recomandă să fie administrate cu precauții, în orice caz bine fierte și clătite bine de apa de fiert sub jet de apă.

Ingrediente: 40% paste fierte și scurse de apă, 10% brânză telemea desărată rasă, 30% brânză de vaci slabă zdrobită, 20% iaurt / lapte bătut

Se amestecă pastele cu brânza telemea, brânza de vaci și iaurtul și se servește câinelui, călduț sau rece.

Orez fiert cu cereale, brânză de vaci și ou

Orezul este un aliment ușor digerabil și nutritiv; poate fi folosit regulat și ca bază în alimentația câinelui cu probleme. Grâul și orzul, încolțite, sunt o sursă excelentă de vitamine.

Ingrediente: 40% orez fiert și scurs de apă (apa în care fierbe orezul constipă!), 20% cereale integrale fierte (sau orz / grâu încolțit, dat într-un clocot) 30% brânză de vaci slabă, 10% ou fiert mărunțit

Se amestecă orezul cu cerealele, brânza și oul. Se servește la temperatura camerei sau călduț.

Orez fiert cu fulgi de ovăz/porumb, morcovi și carne de pasăre

Ingrediente: 35% orez fiert scurs de apă, 25% carne de pui fiartă, 20% morcov ras, 20% fulgi de ovăz / porumb. Opțional (în funcție de sensibilitatea câinelui), o cană de supă de pui (apa în care a fiert carnea).

Se fierb orezul și carnea, separat. Orezul se scurge bine de apă, carnea se desprinde de pe oase și se mărunțește. Se amestecă orezul cu carnea, morcovul crud dat prin răzătoare și fulgii. Se poate folosi, pentru omogenizarea amestecului, o cană de supă de pui.

Orez fiert cu cereale, morcovi și carne de vită

Carnea de vită este foarte senatoasa și este destul de ușor de digerat; dacă dieta câinelui nu impune un aport proteic foarte scăzut și în cazul în care carnea provine dintr-o sursă de încredere, se fierbe doar jumătate din cantitatea de carne, restul se mărunțește și se adaugă crudă în amestec.

Ingrediente: 35% orez fiert și scurs de apă, 25% cereale integrale fierte, 30% carne de vită, 10% morcovi fierți, apa în care au fiert morcovii (aproximativ o cană).

Se fierb orezul, carnea, morcovii (în puțină apă), separat. Orezul se scurge de apă, se amestecă cu carnea mărunțită și cu morcovii pasați; amestecul se omogenizează cu o cană din apă în care au fiert morcovii (pentru a se păstra substanțele nutritive, se fierb în puțină apă și pentru puțin timp, cât să poată fi pasați).