Iminentă nașterii este indicată de tumefierea vulvei cățelei gestante, și apariția unei pungi cu lichid (placentă în care este lichidul amniotic) care se sparge.
În prima fază încep contracțiile și cățeaua poate fi destul de agitată, mai ales dacă este primipară (aflată la prima naștere); neliniștea cățelei este ceva normal, nu trebuie să vă impacientați; încercați să calmați cățeaua vorbindu-i calm și mângâind-o. De asemenea, aveți grijă să aibă suficientă apă la dispoziție, se poate deshidrata ușor. Această primă fază poate dura destul de mult, de la 6 la 12 ore și va culmina cu dilatarea totală.
A doua fază a nașterii înseamnă nașterea propriu zisă a puilor. Există două moduri în care se expulzează puii – cu capul sau cu membrele posterioare înainte; este așadar absolut normal ca la nașterea unora dintre pui să apăra întâi codiță, acest fapt nu reprezintă un pericol nici pentru mamă, nici pentru pui.
A treia fază se manifestă prin expulzarea placentei și a resturilor rămase după naștere.
Puii sunt născuți acoperiți de o membrană care trebuie curățată, altfel puiul se sufocă; femela în general curăță singură puii, dar dacă într-un minut sau două după ce naște nu curăță puiul, îndepărtați manual membrana de pe el și ștergeți-l cu un prosop curat și moale. În cazul în care cățeaua nu linge puiul și nu se ocupă și de cordonul ombilical, acesta se leagă într-un nod aproximativ la 2,5 cm de burtica puiului, iar capătul rămas liber se taie.
Media de timp la care se naște câte un pui este de 45-60 de minute, este absolut normal ca după ce se naște un pui să urmeze o pauză, care permite mamei să scoată puiul din placentă, să-i reteze cordonul ombilical și să oprească eventuala sângerare, să lingă puiul și să îl usuce. Dacă însă această pauză durează mai mult de patru ore și încă mai sunt pui nenăscuți, este cazul să chemați medicul veterinar, întrucât poate fi vorba de o distocie. Trebuie să informați astfel medicul în prealabil cu privire la faptul că așteptați o mărire a familiei, pentru că acesta să fie pregătit și disponibil în caz de urgență; cereți din timp medicului veterinar un număr de telefon pentru urgențe pe care trebuie să-l aveți la îndemână.
Când chemăm medicul?
- După 30-60 de minute de contracții puternice (atenție nu contracțiile din prima fază a nașterii) femela încă nu naște nici un pui.
- Dacă timpul de pauză dintre nașterea a doi pui este mai mare de patru ore
- Dacă nu intră în travaliu la mai mult de 24 de ore după ce temperature corpului a scăzut sub normal
- Dacă are dureri foarte mari
- Dacă au trecut mai mult de 70 de zile de gestație și cățeaua încă nu a născut
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM