Râia auriculară – descriere, simptome, prevenire și tratament

Dacă ați observat că pisica dumneavoastră se scarpină des în zona urechii sau își scutură capul, ținându-și urechile într-o poziție anormală (lăsate pe spate sau într-o parte) fără motiv aparent, ceva este sigur în neregulă cu urechile ei. Poate fi vorba despre o otită, dar poate fi, de asemenea, râie auriculară.

Râia auriculară este cauzată de un parazit acarian, Otodectes Cynotis, care are forma unui crab minuscul; în infestări masive, poate fi chiar observat cu lupa, sub forma unor puncte albicioase, deplasându-se la suprafața scurgerilor de cerumen din ureche. Din păcate, un procent foarte mare (peste 85%) din pisici sunt infestate cu acest parazit, cel puțin o dată, de-a lungul vieții. Cei mai expuși sunt puii și pisicile tinere dar și pisicile adulte pot fi infestate ușor, Otodectes Cynostis fiind un parazit care poate migra atât de la o gazdă la altă, cât și în diverse alte părți ale corpului animalului infestat (pe gât, pe partea interioară a picioarelor, în jurul bazei și vârfului cozii, precum și în alte zone).

Parazitul nu perforează pielea și nici nu se hrănește cu sângele animalului infestat; hrana să o constituie cerumenul existent în mod normal în urechea pisicii și pielea descuamată din această zonă. Prezența lui în canalul auricular, prin iritația continuă pe care o provoacă, stimulează secreția de cerumen-astfel, pe măsură ce colonia de paraziți crește, mediul devine din ce în ce mai propice pentru proliferarea acestora.

Simptome:

  • Schimbări în comportamentul pisicii:
    • ticuri – pisica își mișcă urechile sacadat sau scutură violent din cap;
    • scărpinat violent în zona urechilor și uneori (datorită durerii provocate de scărpinatul anterior) scărpinat în zonele apropiate (sub ureche, pe gât etc.);
    • toaletare persistentă a urechii-pisica își „spăla” urechile cu mai multă insistență, de mai multe ori pe zi și cu mai multă grijă decât de obicei.
  • Schimbări de postură:
    • pisica își ține o ureche (sau amândouă) într-o poziție anormală (pleoștită, dată pe spate);
    • pisica își ține capul aplecat spre partea cu urechea care o doare (în cazul în care, în urma scărpinatului, și-a produs leziuni dureroase în zona urechii sau în ureche)
  • Modificări ale aspectului, conținutului și mirosului urechii:
    • cantitatea de cerumen este crescută și pisica necesită curățarea urechilor din ce în ce mai des;
    • cerumenul își modifică culoarea, devenind cafeniu sau, în infestații masive, aproape negru;
    • aspectul cerumenului se modifică, pierzându-și consistență cremoasă și devenind asemănător zatului de cafea;
    • urechile degaja un miros neplăcut, greu.
    • suprafețele curate ale urechii sunt iritate în urmă scărpinatului și în zonele infestate se formează coji maronii la suprafața pielii, care se descuamează și se amestecă cu cerumenul în exces.

Unele pisici prezintă o rezistență mai mare la senzațiile neplăcute generate de locatarii nepoftiți a urechii și nu vor manifesta decât în mică măsură simptomele de mai sus. De aceea, păstrarea obiceiului de a curăța urechile pisicii cel puțin o dată la două săptămâni, va poate ajuta să detectați în timp util orice schimbare de aspect și cantitate a cerumenului.

Dacă banuiți că pisica dumneavoastră are râie auriculară, fie și prin observarea unui singur simptom dintre cele prezentate mai sus, este indicat să o duceți imediat la medicul veterinar pentru confirmarea diagnosticului și pentru începerea unui tratament corect. Nu curățați urechea pisicii înainte de vizita la medic, este bine ca el să vadă exact despre ce este vorba!

Tratament

Tratamentul se face local prin curățarea zilnică a urechilor cu o soluție antiseptică (Otisept) și inserția de picături cu substanțe acaricide în canalul auricular și este de lungă durată. Ciclul reproducerii și maturizării parazitului este de aproximativ 3 săptămâni, trecând prin stadiile ou-larvă-nimfă-adult; astfel, un tratament corect va dura 30 de zile și va fi dublat de aplicarea externă de substanțe antiparazitare, pentru a vă asigura că problema a fost eliminată și din urechile, și de pe blana pisicii.

În cazul în care aveți mai multe pisici, ele trebuie tratate toate în același timp, chiar dacă nu prezintă simptome. Parazitul se transmite foarte ușor, în primele stadii poate trece neobservat și, dacă tratați doar o pisică, se poate întâmplă ca ea să se reinfesteze de la celelalte și veți sfârși prin a va chinui atât dumneavoastră cât și pisicile, pe o perioadă mai mare de timp.

Dacă nu aplicați corect tratamentul riscați ca pisica să se reinfesteze sau să dezvolte complicații-datorită iritației continue și a scărpinatului des și violent la locul lezat apar răni deschise; astfel se creează medii propice pentru dezvoltarea de infecții secundare ale urechii, de natură bacteriană sau fungica, de asemenea foarte greu de tratat. Alte câteva dintre complicațiile pe care le poate genera aplicarea unui tratament defectuos sau lipsa tratamentului râiei auriculare la pisică sunt hematomul auricular, otita medie cu torticolis, convulsiile.

Prevenire

Datorită incidenței crescute a acestei boli în rândurile populației feline, cât și faptului că se transmite foarte ușor de la o gazdă la altă, practic nu există metode de prevenire eficiente 100%. Însă există câteva proceduri pe care le recomandăm pentru a reduce riscul infestării pisicii dumneavoastră cu Otodectes Cynotis:

  • Deparazitarea regulată externă prin aplicarea de soluții insecticide prescrise de medicul veterinar (Frontline, Stronghold etc.);
  • Menținerea igienei prin curățarea regulată a urechilor pisicii, preferabil săptămânal, cu o soluție antiseptică (Otisept);
  • Deparazitarea ambilor parteneri în cazurile în care organizați o montă;
  • Prezentarea neîntârziată la medicul veterinar în cazul în care observați modificări suspecte în comportamentul pisicii și / sau în aspectul și cantitatea de cerumen din ureche.

Foto: Public Domain

Leave a Reply