Câtă mâncare să dăm câinelui? Dacă îi hrănim prea mult se îngrășa și pot dezvolta grave probleme de sănătate. Dacă le dăm prea puțină mâncare vor deveni „gunoieri” și vor mânca orice ar părea că e gustos. Unii câini nu au un punct de „plin” în timp ce alții sunt foarte pretențioși. E foarte greu să ști care e cea mai bună cantitate de mâncare pe care o putem da câinelui, câtă vreme acesta nu poate să ne spună. Un câine nu va refuza niciodată ceva delicios.
Alegerea de a umple permanent castronul câinelui cu mâncare pentru că animalul să se poată hrăni ori de câte ori simte nevoia nu este deloc recomandată. Câinii care se hrănesc oricând doresc sunt mai predispuși la obezitate față de câinii cu un program fix de mese. Folosind o astfel de metodă este aproape imposibil să monitorizăm cât exact mănâncă animalul de companie în fiecare zi.
Fiecare pungă cu mâncare de câini ar trebui să aibă unele indicații cu privire la cantitatea optimă cu care trebuie hrănit cățelul la o masă. Aceste indicații sunt de obicei bazate pe greutatea câinelui și încearcă să estimeze cantitatea de nutrimente de care are nevoie câinele în fiecare zi. Hrana pregătită în casă este unul din cele mai bune moduri de a hrăni câinele dar cu siguranță nu este și cel mai ușor. Nu ne putem da seama cât ar trebui să mănânce un câine având în vedere că patrupedul nu are voința necesară de a pleca și a lasă resturi chiar dacă e sătul.
Menținerea unei greutăți optime a câinelui este esențială pentru a ține departe de animal probleme grave de sănătate. Un câine supraponderal adaugă tensiune suplimentară asupra propriilor încheieturi, oase și mușchi. Oasele trebuie să care greutatea mai mare rezultând în vindecarea mult mai grea a unor fracturi, în cazul accidentelor. Mușchii se chinuie să miște kilogramele în exces provocând întinderi și luxații. Articulațiile se pot deteriora foarte repede ca rezultat al osteoartritei la câinii tineri. Displazia de șold și alte boli degenerative ale articulațiilor pot fi legate direct de probleme cu greutatea ale animalului de casă. Pe lângă aceste afecțiuni, obezitatea duce la grave probleme cardiovasculare. Dacă avem un câine supraponderal acesta este în pericol de a suferi de aritmie cardiacă sau chiar atacuri de cord.
Verificarea greutății normale a câinelui poate fi făcută și acasă dar este important ca patrupedul să fie consultat în mod regulat de un veterinar. Pentru a sesiza eventuale probleme cu greutatea trebuie doar să ne așezăm lângă câine și să trecem ușor palma peste coastele animalului. Ar trebui să reușim să numărăm coastele doar simțindu-le cu degetele, fără să le vedem. Dacă nu simțim deloc cutia toracică atunci trebuie să mergem la un control. Toți câinii trebuie să aibă o „talie” bine definită de la coaste până la picioare. Dacă nu putem vedea unde se termină coastele câinelui, privindu-l din lateral, atunci patrupedul are probleme cu greutatea. În cazul în care câinele se ridică și se mișcă greu sau dacă refuză exercițiul fizic și obosește repede atunci este foarte probabil să sufere de probleme legate de greutate.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain