- Nume științific: Polytelis alexandrae
- Alte nume sub care stă cunoscut: Prințesa Papagal, Papagalul Reginei Alexandra, Prințesa Galbenă, Prințesa Alexandra.
Țara de origine a acestor papagali este Australia, mai exact se găsesc în partea centrală și de vest a continentului, în zonele cu climă uscată. Numele papagalilor vine de la numele Prințesei Alexandra a Danemarcei care ulterior s-a căsătorit cu Prințul de Wales Eduard al VII-lea. În sălbăticie se mai găsesc doar câteva exemplare din această specie, însă au fost crescuți în captivitate încă din secolul al XIX-lea.
Prințesa de Wales este un papagal preferat atât de crescătorii profesioniști de păsări, cât și de cei amatori datorită personalității iubitoare și aspectului exterior.
Este descris ca un papagal relativ liniștit și pasiv, a nu se înțelege că este o pasăre timidă, au reputația de a fi papagali destul de ușor de întreținut, ideal pentru crescătorii începători.
În sălbăticie Prințesa de Wales trăiește în grupuri mici.
Cu toate că este considerat un papagal de mărime medie ( aproximativ 40 de cm), chiar mică este capabil să producă sunete mai înalte și mai zgomotoase decât mulți dintre papagalii de talie mare. Poate fi învățat să vorbească și să reproducă mimica persoanelor din jur.
Prințesa de Wales poate avea coloritul diferit de la un papagal la altul, culoarea normală este cea verde dar există trei mari categorii de mutații ale culorii: Lutini, Albino și Albastră. Corpul este acoperit de pene verzi (olive), iar aripile au culoarea verde deshis. Fața este colorată în nuanțe pastelate de albastru iar obrajii sunt roz. Gâtul și partea de sus a pieptului au de asemenea nuanțe de roz, mai exact trandafiriu.
Chiar fără cunoștințe solide în ceea ce privește speciile de papagali se poate distinge sexul acestora, masculii care fac parte din specia Prințesa de Wales au coadă mai lungă decât femelele iar culorile penajului sunt mai vii. Un mod de a face distincția între sexe este coloritul ochilor, masculul are ochii de culoare portocalie pe când femelă are ochii maro.
Îngrijire
Prințesa de Wales în petrece cea mai mare parte din timp pe sol de aceea este un papagal predispus infecțiilor. Pentru aceasta este recomandat să i se facă o dezinsecție cel puțin din 6 în 6 luni. Alte afecțiuni des întâlnite sunt cele de la nivelul ochilor.
Cel mai bine se simte în spații deschise unde poate avea loc să zboare în voie.
Prințesa de Wales se înmulțește fără nici un fel de probleme în captivitate. Femelă ajunge la maturitate sexuală cu puțin înainte de împlinirea vârstei de un an, masculii ajung la maturitate sexuală ceva mai târziu, în jurul vârstei de 2 ani. În captivitate sezonul de împerechere începe în luna Septembrie și se termină în luna Decembrie, este același cu sezonul de împerechere din slabaticie. În captivitate pot exista variații în ceea ce privește sezonul de împerechere în funcție de aria geografică în care sunt crescuți, de exemplu în unele zone sezonul de împerechere se derulează primăvara începând cu luna Martie. Având în vedere că în captivitate sezonul de împerechere coincide cu perioadele ploioase acest lucru poate avea o influență și în ceea ce privește împerecherea în captivitate. Media de ouă depuse de femelă este de 3-6 ouă, iar perioada de incubație durează aproximativ 3 săptămâni, masculul nu participă la procesul de dezvoltare al puilor.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM