Primul acvariu reprezintă primul pas în lumea minunată a acvaristicii. Problema este că aproape nimeni nu se informează înainte de a face acel pas și de obicei este un pas greșit, care duce la urmări grave asupra peștilor. Majoritatea se grăbesc, cumpără un acvariu și câte doi pești din fiecare specie pe care o pot găsi. De obicei primul acvariu este mic și suprapopulat cu specii incompatibile. Așa se întâmplă datorită inconștienței cu care vânzătorii „bagă pe gât” începătorilor produsele lor cu scopul de a face profit. Dar, până la urmă, nu-i putem învinovăți nici pe ei și nici nu-i putem lasă să moară de foame-așa că, înainte de a ne cumpără primul acvariu, ar fi bine să citim „cu ce se manacă” acvaristică asta.
Acvariul
Acvariul poate avea diferite dimensiuni și forme în funcție de creativitatea celui care-l construiește și de peștii pentru care este construit. Cea mai întâlnită formă este cea de paralelipiped dreptunghic dar există acvarii și sub formă de cub, hexagon, bol etc.
De obicei primul acvariu este destul de mic, deoarece toți plecăm cu impresia greșită că un acvariu mic este și ușor de întreținut. Nu-i adevărat, un acvariu este un biotop, o copie după natură, așadar cu cât este mai mic cu atât devine mai ușor de dezechilibrat, astfel orice modificare în parametrii acestuia poate produce ușor moartea peștilor.
Dacă aș fi din nou începător, aș începe cu un acvariu de minim 30 de litri dar aș face totul pe îndelete nu m-aș mai grăbi nici un pic. Astfel, în primul rând aș cumpăra acvariul fără de care nu putem ține peștii dar odată cu el am nevoie și de echipamente.
Echipamente necesare:
- Filtru
- Pompă de aer cu furtun și piatră de aer
- Încălzitor
- Termometru
- Furtun pentru schimbat apa din acvariu
- Minciog pentru prins peștii
Filtrul
Filtrul este cel mai important echipament (după acvariu și apă) și reprezintă dispozitivul care curăță apa de impurități și o oxigenează. Nici un acvariu nu ar trebui să fie lipsit de acest dispozitiv deoarece are un rol foarte important în menținerea unei ape curate și sănătoase pentru pești.
În magazine se găsesc mai multe tipuri de filtre în funcție de poziționarea sau de modul de construcție. Astfel există 2 mari categorii de filtre:
- Filtre interne (sunt cele mai utilizate de începători) – se introduc cu totul în acvariu. Acestea sunt formate dintr-o pompă care trage apa printr-un burete, astfel că impuritățile rămân blocate în masă buretelui și nu mai murdăresc apa. Nu sunt cele mai eficiente filtre deoarece buretele este destul de mic și nu poate curăță apa foarte bine. Dar au avantajul că sunt foarte ieftine (preț începând de la 15 RON) și ușor de montat, utilizat. Pe piața românească se găsesc mai multe mărci de astfel de filtre (ex-Resun, Aquael, Fluval) așa că puteți alege în funcție de buget și de necesități.
- Filtre externe – sunt poziționate în afară acvariului, au suprafața mai mare de filtrare ceea ce le face mai efciente dar au dezanvantajul că sunt mai scumpe (preț începând de la 100 RON) acestea sunt indicate la acvarii cu volum mare, de la 200 de litri în sus dar există astfel de filtre și pentru acvarii mai mici.
Pompa de aer
Pompa de aer este un dispozitiv acționat electric (220v) care produce un curent de aer ce este direcționat printr-un furtun în acvariu. La capătul furtunului din acvariu se pune o piatră de aer care permite ieșirea acestuia sub forma unor bule destul de fine ce au rolul de a oxigena apa. Majoritatea filtrelor interne sunt dotate cu un furtun care introduce aer sub forma de bule fine în acvariu și astfel necesitatea unei pompe de aer scade.
În lipsa unui filtru, pompa de aer este singurul lucru care ar ține peștii în viață mai mult timp fără schimbarea zilnică a apei. Dacă nu aveți posibilitatea cumpărării unui filtru mecanic, se poate face un fitlru biologic cu o pompă de aer și un burete. Acesta este cu atât mai eficient cu cât buretele în care e introdusă piatra de aer este mai mare. Buretele se ține în acvariu și are rolul de „casă” pentru bacteriile care transformă substanțele dăunătoare în substanțe mai puțin dăunătoare respectiv nitriții în nitrați.
Încălzitorul
Încălzitorul este deasemena un dispozitiv acționat electric (o rezistență introdusă într-o capsulă de sticlă cu termostat) care are rolul de a menține temperatura stabilă într-un acvariu. Pe timpul verii ne putem lipsi de acest dispozitiv deoarece temperatura ajunge ușor la 29-30 de grade în acvarii dar când clima este mai rece temperatură peștilor nu trebuie să varieze și să scadă foarte mult. Variațiile bruște de temperatură pot stresa și omorî peștii de aceea e bine să avem un dispozitiv care să o mențină stabilă.
Pentru majoritatea peștilor se recomandă o temperatură între 24-26 de grade, dar există pești care preferă temperaturi de 28 de grade, cum ar fi discușii, sau pești de apă rece (carasul) care ar preferă o apă chiar sub 20 de grade.
Atenție la cumpărarea unui înclazitor deoarece multe sunt chinezării ieftine și nu tocmai precise. Chiar dacă tu fixezi temperatura la 26 de grade el poate să încălzească la 28 sau la 24. Am citit de un caz în care încălzitorului i s-a stricat termostatul și temperatura apei a trecut cu mult de 30 de grade fapt ce a avut că urmare moartea peștilor. Cele mai ieftine încalzitoare sunt cele fără termostat. dar nu le recomand, deoarece nu poți avea un control asupra temperaturii. De obicei când alegem un încălzitor alegem unul care să se potrivească cu volumul acvariului și să respecte proporția 1 W/litru.
Termometrul
Este un dispozitiv necesar care ne ajuta să monitorizăm temperatura din acvariu și să vedem dacă aceasta corespunde cu cea pe care am setat-o la încălzitor.
Există mai multe tipuri de termometre:
- cele care se lipesc pe geamul exterior al acvariului (sunt cele cu cristale lichide dar nu sunt foarte precise și nu țin decât aproximativ un an)
- cele care se fixează pe peretele interior al acvariului și care au contact direct cu apa. Din păcate cele care se găsesc la noi nu sunt foarte precise și pot arăta temperatura eronat, de aceea e bine să fie verificate cu un termometru de cameră (cu mercur).
Furtunul pentru schimbat apa
Datorită mâncării și datorită fecalelor peștilor apa și substratul acvariului se murdăresc și pentru a evita acumularea de substanțe organice trebuie să schimbăm cel puțin o dată pe săptămâna între 25-30 % din apa acvariului. Deasemenea odată cu schimbatul apei trebuie să aspirăm și resturile care se găsesc prin substrat cu ajutorul unui furtun cu pâlnie și pompă manuală. Un astfel de furtun se găsește la aproape orice magazin de acvaristică și costă în jur de 7,5 RON.
Articol furnizat de Johnny
www.acvarist.ro
Expert Editor
Animalutze.COM